Partij voor de Dieren wil snel bestaande woningen verduur­zamen


12 april 2011

Persbericht

Amsterdamse huishoudens verbruiken sinds 2006 ieder jaar iets minder aardgas. Dat blijkt uit de CO2-rapportage 2009 van Amsterdam. De daling is het resultaat van goede woningisolatie en duurzame installaties. De Partij voor de Dieren wil deze trend versnellen door in Amsterdam een duurzaamheidslening in te voeren; hiermee kunnen woningeigenaren tegen een lage rente geld kunnen lenen om hun woning energiezuiniger te maken.

Woningen worden steeds energiezuiniger. Onder de bestaande bouw is nog veel te winnen op het gebied van energiebesparing. Oudere woningen zijn bij de bouw niet goed geïsoleerd. Enkel glas en een verouderde CV-ketel kosten een huishouden onnodig veel energie. De CO2-rapportage 2009 van de gemeente Amsterdam laat zien dat isolatie en energiezuinige bouw effectief zijn in het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Ieder jaar stoten huishoudens iets minder CO2 uit via aardgasverbruik.

De Partij voor de Dieren wil deze ontwikkeling versnellen door het voor woningeigenaren financieel aantrekkelijker te maken om hun woningen te verduurzamen. Veel energiebesparende maatregelen kosten immers eenmalig een grote investering. Afgelopen week diende de partij een initiatiefvoorstel in dat oproept om in Amsterdam een duurzaamheidslening aan te bieden. Woningeigenaren en kleine VvE’s kunnen daarmee tegen een lage rente geld lenen om bijvoorbeeld enkel glas te vervangen door dubbel glas of een zuinige CV-ketel aan te schaffen. De lening mag ook worden gebruikt voor de aanschaf van duurzame energieopwekkers, zoals zonneboilers.

Johnas van Lammeren (raadslid): “Het dalende gasverbruik van huishoudens is het enige goede nieuws in de berichten over CO2 van Amsterdam. Het isoleren van de bestaande woningvoorraad blijkt zeer effectief te zijn. We willen het daarom voor woningeigenaren aantrekkelijker en makkelijker maken om hun woningen energiezuinig te maken met de duurzaamheidslening. Daar heeft niet alleen het milieu maar ook de portemonnee van bewoners baat bij, want door goede isolatie zullen de stookkosten ook dalen. Voor het MKB bestaat in Amsterdam al een soortgelijke regeling, nu zijn particulieren aan de beurt.”

De totale CO2-uitstoot van Amsterdam stijgt ieder jaar nog in toenemende mate. De klimaatdoelstelling om in 2025 40% minder CO2 uit te stoten dan in 1990, lijkt daarmee moeilijk haalbaar.

[plugin news default "energie"]

[plugin vragen null "energie"]

[plugin initiatieven null "energie"]


Gerelateerd nieuws

Einde stadsdelen, een zegen

Persbericht Wethouder Van Es (Werk, Inkomen, Participatie, Bestuurlijk stelsel) houdt momenteel een consultatieronde i...

Lees verder

Manifestatie tegen kernenergie in Amsterdam

Vele duizenden mensen kwamen zaterdag naar Amsterdam om hun stem te laten horen tegen kernenergie. Een coalitie van maats...

Lees verder