Partij voor de Dieren vraagt om meer duide­lijkheid over proef­dier­centrum


14 september 2013

De Partij voor de Dieren Amsterdam stelt vragen bij de komst van een proefdiercentrum in Slotervaart. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren: “De Partij voor de Dieren vindt dat het gebruik van proefdieren moet worden teruggedrongen. We zijn voor gedegen medisch onderzoek, en streven naar een toekomst zonder proefdieren. Daarom is het van groot belang om te investeren in de ontwikkeling en toepassing van dierproefvrije wetenschap. Alleen via die weg kan het grootschalige gebruik van proefdieren snel tot het verleden gaan behoren.”

In het Anton Berns Laboratory Animal Centre dat volgende week wordt geopend aan de Plesmanlaan zullen 30.000 muizen worden gehouden. Het centrum maakt onderdeel uit van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, dat hier nieuwe behandelmethoden tegen kanker gaat testen.

Jaarlijks worden in Nederland ruim 1 miljoen proefdieren gefokt, waarvan ongeveer 400.000 overtollig zijn en worden gedood of gebruikt voor de fok. Daarnaast valt 90% van alle medicijnen die met behulp van dierproeven worden ontwikkeld en in aanmerking komen voor eventueel menselijk gebruik, uiteindelijk af.

Johnas van Lammeren: “Dat is zo'n grote foutmarge, dat we zowel in het belang van de vooruitgang van de medische wetenschap als in het belang van de dieren vol moeten inzetten op andere methoden. De technische innovatie ontwikkelt zich in zo'n hoog tempo, daar moeten we optimaal gebruik van maken. Omdat er rond dierproeven een sfeer van geheimhouding heerst is het moeilijk te beoordelen of het echt noodzakelijk is om voor de onderzoeken die men in Slotervaart wil doen dieren te gebruiken. Als het werkelijk zo is dat er geen alternatieven bestaan voor deze dierproeven, maakt dat de noodzaak voor onderzoek naar dierproefvrije alternatieven des te groter.“

[plugin news default "dierenwelzijn"]

[plugin news default "proefdieren"]

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Benieuwd waar dit interview over gaat?

Kijk vanavond naar AT5 voor het interview met duo-raadslid Lammert van Raan en lees zaterdag het Parool!

Lees verder

Nieuw initatiefvoorstel: Bij- en vlindervriendelijke stad

Het gaat niet goed met de bijen en de vlinders. De stad kan een veilige leefplek zijn, wanneer de juiste omstandigheden worde...

Lees verder