Parti­ci­pa­tie­ma­ni­pu­latie aan de Sloterplas


24 maart 2021

De Meervaart in de Sloterplas: de meerderheid van de Amsterdammers wil het niet, maar het stadsbestuur onder leiding van wethouders Van Doorninck en Meliani wil het wel. En dus moet en zal die er komen. Bewonersparticipatie verandert in Amsterdam in bewonersmanipulatie, zo bleek uit een WOB-onderzoek. Is dit het participatiebeleid van het Amsterdamse stadsbestuur?

In maart 2020 staan wethouders Van Doorninck en Meliani (GroenLinks) met stadsdeelbestuurder Ronald Mauer (D66) trots op de foto voor de Sloterplas. “Kijken naar een locatie voor de nieuwe Meervaart”, twittert Mauer. Bewoners reageren verbaasd. Wat zijn de wethouders van plan met de Sloterplas?

Het plan van de wethouders blijkt dan al in kannen en kruiken, maar wordt met niemand gedeeld. Nou ja, wel met theater de Meervaart, de ontwikkelaars en een communicatiebureau. Maar niet met bewoners. Die moeten erachter komen in de krant. Bewoners zijn totaal overdonderd, maar ook de gemeenteraad. Het plan is dan nog niet eens in de gemeenteraad besproken. Negatieve adviezen van belangrijke commissies moeten door raadsleden zelf naar boven worden gehaald. “Heel erg veel informatie leidt niet per se tot een betere informatiepositie”, zegt Van Doorninck cryptisch in reactie op het achterhouden van die informatie.

“Ik vind het schandalig hoe het college dit prestigeproject - want kennelijk moet er nog een wethouder een groot project op de naam schrijven - er doorheen wil duwen', zei raadslid Anke Bakker van de Partij voor de Dieren tijdens die raadsvergadering. Vrijwel de gehele oppositie was fel tegen het plan.

De wethouders moesten in de gemeenteraad excuses maken. Participatie met de bewoners zou achteraf plaatsvinden, maar de gemeenteraad moest wel stante pede tekenen voor de voorkeurslocatie: de Meervaart in de Sloterplas. Daar kwamen enkel de handtekeningen van coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA, SP en oppositiepartij Denk onder.

Manipuleren van de participatie
“Als het draagvlak in de buurt blijkt te ontbreken, zal het college de waterlocatie niet doordrukken”, zei wethouder Meliani. Maar als er geen draagvlak is, dan zet het stadsbestuur van Amsterdam kennelijk alles in werking om het draagvlak kunstmatig te creëren. Uit het WOB-verzoek van bewoners en AT5 blijkt dat voor een participatiebijeenkomst via een besloten gastenlijst doelgericht meer voor- dan tegenstanders worden uitgenodigd, deelnemers strategisch in de zaal worden gezet en het ingehuurde Bureau Buhrs laat weten dat er vol online campagne gevoerd gaat worden door de Meervaart en de ontwikkelaars. De ambtenaren zijn naar eigen zeggen in ‘propagandamodus’. En er komt een geheim Plan B dat alleen gedeeld wordt in een klein clubje adviseurs en wethouders. Hoe kun je als college zo je eigen bewoners bedonderen?

Van democratische stad naar ondermijning van de democratie
In het coalitieakkoord ‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid’ werd Amsterdam een democratische stad beloofd die de relatie tussen burgers, ondernemers en overheid verbetert. Met een open en transparant bestuur die de zeggenschap van bewoners vergroot.

Prachtige woorden, maar ze blijken loos. Tegenovergesteld zelfs. In heel Amsterdam klinkt het geluid dat bewoners niet meer worden gehoord. Het college rommelt van schandaal naar schandaal. Zo stonden de volkstuinders met 29.000 handtekeningen boos bij de Stopera toen de huur opeens extreem verhoogd werd, van Noord tot IJburg demonstreren bewoners tegen windturbines die ze plots op gemeentekaarten voor hun huis zagen getekend, honderden bewoners demonstreerden in het Noorderpark toen ze erachter kwamen dat er een evenemententerrein naast de deur kwam zonder enige informatie van de gemeente en vertegenwoordigers van parken voelen zich al jaren niet gehoord bij het evenementenbeleid. De rode draad is dat tijdige en juiste communicatie keer op keer ontbreekt en bewoners worden genegeerd. Amsterdammer mogen meepraten, meedenken, zienswijzes indienen, maar uiteindelijk gaat het college de eigen weg in.

Nu blijkt uit de WOB dat participatieprocessen bewust worden gestuurd op de gewenste uitslag van het stadsbestuur. Het participatievinkje kan gezet worden, maar het stadsbestuur houdt geen rekening met al die Amsterdammers die zich met hart en ziel voor de stad inzetten om de waarheid boven tafel te krijgen en op allerlei manieren rammelen aan de poorten van de Stopera. De grote vraag die rijst is: is dit collegebeleid bij de Meervaart en bij andere participatieprocessen in de stad? Wat is er onderling afgesproken en zijn burgemeester en wethouders hiervan op de hoogte? De democratisch gekozen gemeenteraad wil het weten.

Gerelateerd nieuws

Amsterdam bedankt!

De stemmen zijn geteld. De Partij voor de Dieren kreeg 30.880 stemmen in Amsterdam en werd met zeven procent van de stemmen d...

Lees verder

Volkstuin de Vrijbuiters opgekocht door grondspeculant

Hoe kon volkstuin De Vrijbuiters in Zuidoost in handen vallen van een grondspeculant? De provincie bood de grond namelijk eer...

Lees verder