Paarden tijdens festivals in stallen Hollandsche Manege


Frac­tie­voor­zitter Johnas van Lammeren checkt situatie ter plaatse

6 oktober 2021

De Hollandsche Manege op de Amsterdamse Overtoom was dit weekend het toneel van Oktoberfesten. Honderden bezoekers, schlagers en flinke decibellen zorgden voor onrust bij de paarden die tijdens het evenement in de stallen verbleven. Over twee weken is het weer raak als het Amsterdam Dance Event in de manege is.

De manege lijkt hard op weg om van de paardenbak een festivallocatie te maken. In het Parool zegt Vincent Valk, de eigenaar van de paarden, dat de muren van de stallen zo dik zijn dat de bastonen daar nauwelijks te horen zijn.

Flinke decibellen in de stal
Fractievoorzitter Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren toog zaterdag in Oktoberfest-tenue én met meetapparatuur naar de manege: “Tot mijn verbazing kon ik gewoon bij de stallen komen. Niemand vroeg me iets en ik ben die avond meerdere keren gewoon naar de paarden gelopen. De decibellenmeter sloeg uit tussen de 80dba en 90dba in de stal, terwijl wetenschappelijke onderzoekers voor paarden maximaal 65 aanraden! De stal was ook in gebruik voor EHBO en beveiliging. Ongelooflijk, wat een stress door drukte en herrie. Een ontzettend onrustige omgeving voor vluchtdieren. Daarbij toont dit weer aan dat de paarden een bijzaak en verdienmodel te zijn, want welke verantwoordelijke eigenaar laat zijn paarden hele dagen in de bass-herrie staan, waarbij ook de stallen continue gebruikt worden als doorlooproute.”

Paarden & stress
Dierwetenschapper Sarah Pesie (Stichting Dier&Recht): “Paarden horen zo’n 10 tot 20 keer beter dan mensen en voelen ook de trillingen van geluid via hun hoeven. Zo’n feest met harde muziek is een zware beproeving voor de paarden die zich in hun kleine dichte stallen niet kunnen onttrekken aan al dat lawaai. De Hollandsche Manege staat al niet bekend om het hoge niveau van paardenwelzijn maar dat ze die locatie nu, in aanwezigheid van de paarden, ook verhuren voor feesten en partijen is een nieuw dieptepunt.”

Dierenmishandeling
Ook buurtbewoner Claudia Schoemacher maakt zich grote zorgen om de paarden: “Naast hinderlijke overlast voor de omwonenden, vind ik het van een ongelofelijke minachting getuigen voor de paarden om deze dieren dagenlang van 12:00 tot 23:00 uur non stop bloot te stellen aan keiharde bass-geluiden. Het is je reinste dierenmishandeling.”

Gemeente Amsterdam
De Partij voor de Dieren trok voorafgaand aan het event aan de bel bij wethouder Groot Wassink (GroenLinks). De wethouder zou erop aandringen dat de paarden niet aanwezig zijn bij het event. Johnas van Lammeren: “Die oproep is kennelijk niet stevig genoeg gedaan of de Hollandsche Manege heeft er maling aan. Dierenwelzijn heeft duidelijk geen prioriteit in deze manege.” Daarbij is het nog steeds onduidelijk of de paarden bij de geplande dance-events (ADE) écht weg zijn.

Hollandsche Manege al lang in opspraak
De Hollandsche Manege is de afgelopen jaren vaker in opspraak gekomen. De paarden staan bijna continu in hun eigen mest en urine, hebben veel te weinig ruimte en zien zelden of nooit buitenlucht.

Lees ook:
AT5 - Feest in de Hollandsche Manege, stressvol voor de paarden of niet?
Parool - Evenement bij de Hollandsche Manege? Verblijf elders voor de paarden
Parool - Dier&Recht: Hollandsche Manege behandelt paarden erbarmelijk

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Dierproefinstelling belooft meer transparantie over cijfers

Raadslid Anke Bakker is met een delegatie van de gemeenteraad op werkbezoek geweest bij een proefdierlaboratorium. Dit naar a...

Lees verder

Gierzwaluwen leggen sloop panden Van Eeghenstraat stil

De omstreden sloop van de historische panden aan de Van Eeghenstraat 70-72 in Amsterdam Zuid is maandag 4 oktober stilgelegd ...

Lees verder