Nota voor Amsterdams dieren­welzijn


8 april 2016

De Amsterdamse gemeenteraad zal de komende maand de gemeentelijke Agenda Dieren vaststellen. De Partij voor de Dieren Amsterdam heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor een centrale dierenwelzijnsnota voor Amsterdam en is er verheugd dat die er nu is. De gemeente Amsterdam investeert €4 miljoen in dierenwelzijn en het terugdringen van dierenleed.

De Partij voor de Dieren Amsterdam is verheugd dat het collega met een Agenda Dieren is gekomen nadat de Partij voor de Dieren vorig jaar zelf een Nota Dierenwelzijn heeft ingediend. De Agenda Dieren is een goede stap vooruit voor het dierenwelzijn in Amsterdam. Zo wordt de verkoop van warmbloedige dieren op markten verboden, is er zorg voor dierenwelzijn bij minima en wordt het oplaten van ballonnen en wensballonnen verder ontmoedigd.

Toch ontbreken er belangrijke punten in de dierenwelzijnsnota. Het stoort de Partij voor de Dieren Amsterdam dat er vaak dieren bij evenementen aanwezig zijn. Zo was het op de Huishoudbeurs nog mogelijk om dieren te huren. Met betrekking tot het optreden van dieren in circussen houdt het college zich alleen aan de nationale regels. Hierdoor zullen circussen met dieren zoals kamelen en lama’s in Amsterdam nog steeds mogelijk zijn.

Daarnaast had de Partij voor de Dieren graag gezien dat er een verbod op de verkoop van levende krabben en kreeften zou komen. Ook het verkopen van dieren in tuincentra en bouwmarkten moet niet meer mogelijk zijn. Raadslid Johnas van Lammeren heeft daarom aangekondigd zo’n 20-25 amendementen in te dienen tijdens de raadsbehandeling van de Agenda Dieren om deze op bepaalde punten verder aan te scherpen en te verbeteren.

De Partij voor de Dieren Amsterdam heeft eerder de oproep gedaan zienswijzen in te dienen. Verschillende dierenwelzijnsorganisaties hebben hier gebruik van gemaakt. Ook heeft de Partij voor de Dieren fractie na de eeste bespreking nog aanvullende vragen gesteld over de concept Agenda Dieren. Naar aanleiding van alle reacties zijn er nog enkele punten toegevoegd in de Agenda Dieren, zoals de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling.

Geïnteresseerden kunnen aanwezig zijn bij de behandeling van de Agenda Dieren in de gemeenteraad of live meekijken. Deze bespreking vindt plaats op 20 of 21 april, afhankelijk van hoe snel de agenda behandeld wordt.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Spoeddebat gezondheidsschade ultrafijnstof Schiphol

Op 6 april 2016 is in de uitzending van Zembla verslag gedaan van de luchtkwaliteit rondom snelwegen en landingsbanen. In bei...

Lees verder

Geslaagde filmvertoning Amsterdam Wildlife

Op donderdagavond 7 april verzamelden zich zo’n 120 Partij voor de Dierenleden in de Stopera voor een filmvertoning van Amste...

Lees verder