Nieuw volks­tui­nen­beleid is voorlopig van tafel


Na stevige kritiek trekt de wethouder het plan in

10 december 2020

Volkstuinders zijn dit najaar flink geschrokken van het nieuwe volkstuinenbeleid van wethouder Van Doorninck (GroenLinks). De huurprijzen rijzen de pan uit met verhogingen tot 900 procent, er moet twintig procent van de grond ingeleverd worden en geasfalteerde fietspaden en nachtopenstellingen zorgen voor ecologische barrières in de plannen. Raadslid Jennifer Bloemberg-Issa verwijst dit afbraakplan van de volkstuinen dan ook direct naar de papierbak.

"De commotie onder de tuinders en in de media is groot. En terecht! Van de inspraak en participatie van de tuinders is namelijk niks terug te vinden in dit nieuwe beleid. Top down legt de wethouder een plan neer dat geen recht doet aan de groene en sociale functie van de tuinparken", aldus Jennifer Bloemberg.

De plannen zijn nadelig voor de natuur, biodiversiteit en de toegankelijkheid van de volkstuinen staat door de extreme huurverhoging onder druk. Ook over de invloed op het verenigingsleven en de gebrekkige participatie (het top down opleggen van deze plannen) maakt de Partij voor de Dieren zich grote zorgen.

Door de enorme druk van raadsleden, volkstuinders en media moest de wethouder haar plan (voorlopig) in de ijskast zetten. De wethouder heeft besloten om de stemming in de gemeenteraad uit te stellen. Indien het plan niet voldoende aangepast wordt zal de Partij voor de Dieren meerdere moties en/of amendementen indienen om dit volkstuinenbeleid te wijzigen, zodat de volkstuinen de groene en sociale parels van de stad kunnen blijven.

Bekijk de bijdrage van Jennifer Bloemberg-Issa in de commissie Ruimtelijke Ordening van 9 december:Lees ook:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil maatregelen om stormschade aan bomen te voorkomen

In de zomerstorm van 2019 en de stormen in 2020 zijn er veel bomen omgewaaid. Zo'n 300 bomen en ook twee honderdjarige monume...

Lees verder

Help de damherten!

De provincie Noord-Holland staat op het punt om duizenden damherten af te schieten. Inclusief moederherten en kalfjes. Dat ku...

Lees verder