Mogelijk einde aan verkoop levende krabben en kreeften Amsterdam


7 september 2016

Een meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt het onacceptabel dat krabben en kreeften nog levend gekookt worden voor consumptie. 58 procent is voor een verbod. Dit betekent dat in Amsterdam een einde aan de handel in levende schaaldieren een stap dichterbij is. In het gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid is opgenomen dat de gemeente bij voldoende maatschappelijk draagvlak een maatregel kan overwegen. Amsterdam zal hierdoor mogelijk een verkoopverbod op levende krabben en kreeften bestuderen.

Eerder gaf de gemeente aan dat er onvoldoende maatschappelijk draagvlak is voor een verbod op de verkoop van levende schaaldieren. Dit blijkt niet langer het geval te zijn nu de meerderheid van de bevolking tegen het koken van levende krabben en kreeften is. Het nieuwe onderzoek werd uitgevoerd door Motivaction in opdracht van de Stichting Vissenbescherming en de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren. De handel in levende krabben en kreeften is de Amsterdamse Partij voor de Dieren een doorn in het oog. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren: “Uit onderzoek blijkt dat kreeften angst en pijn ervaren. Het is wreed en achterhaald om dan nog levende kreeften te verkopen. Nu ook een meerderheid van de Nederlanders een verbod op het levend koken van schaaldieren ziet zitten moet de gemeente in actie komen.”

Kreeften liggen nu nog op Amsterdamse markten met vastgebonden scharen in kale bakken op elkaar gestapeld. Bij verkoop wacht de dieren vaak het gruwelijke lot om levend gekookt te worden. De meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dit onacceptabel. De wethouder Dierenwelzijn heeft eerder al aangegeven dat een verkoopverbod op Amsterdamse markten mogelijk is. “Amsterdam wil zich voordoen als diervriendelijke stad. Het verhandelen van levende krabben en kreeften is pure dierenmishandeling en gaat hier niet mee samen,” aldus Van Lammeren. Na herhaaldelijk agenderen van het dierenleed lijkt de kans op een verkoopverbod op levende schaaldieren nu dichterbij te komen.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Spoeddebat: koetspaarden weg uit Amsterdam

De Partij voor de Dieren Amsterdam heeft een spoeddebat over de paardenkoetsen in de stad aangevraagd. Afgelopen zaterdag is ...

Lees verder

Extra geld voor Dierenambulance Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft besloten om de Dierenambulance eenmalig een extra subsidie van 100.000 euro toe te kennen. Dit op...

Lees verder