Ja-Ja sticker: PvdD-voorstel vanaf juni 2017 uitge­voerd


9 december 2016

Het bezorgen van ongevraagde reclame behoort in Amsterdam vanaf 1 juni tot de verleden tijd. Vanaf dat moment mogen alleen nog reclamefolders bezorgd worden bij mensen die met een Ja-Ja sticker actief aangeven deze te willen ontvangen. Dit naar aanleiding van een voorstel van de Partij voor de Dieren Amsterdam, dat om het omdraaien van het huidige stickersysteem voor brievenbussen verzocht.

Volgens de inventarisatie van gemeente Amsterdam wordt met het invoeren van het nieuwe systeem jaarlijks minimaal 1,8 miljoen kilo papier bespaard. “Geweldig nieuws voor het milieu”, aldus PvdD-fractievoorzitter Johnas van Lammeren. “Dat is minimaal 1,8 miljoen kilo aan reclamefolders die per jaar niet meer bedrukt, rondgebracht, opgehaald en verbrand hoeven te worden. Een hele logische manier om verspilling aan te pakken: iedereen die nog wel graag de folders doorspit, kan gewoon een Ja-Ja sticker plakken!”

Het voorstel kon in de gemeenteraad rekenen op brede steun van D66, PvdA, SP en GroenLinks stemt positief. Inmiddels hebben gemeentes als Groningen, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem, Tilburg, Nijmegen en Haarlem al aangegeven om het systeem ook in te voeren of de uitwerking in Amsterdam af te wachten. Met dit sneeuwbaleffect zullen de komende tijd nog vele miljoenen kilo’s extra aan papier bespaard worden.

Gerelateerd nieuws

Geen einde aan verkoop levende kreeften en krabben

Voorlopig komt er geen einde aan de verkoop van levende krabben en kreeften op Amsterdamse markten. Een meerderheid van de ge...

Lees verder

Raad stemt voor een Groen Sloterdijk

De Amsterdamse gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met het plan om de betonnen pijlers onder de spoorwegen bij Sloterdijk te...

Lees verder