Gratis uien af te halen in de strijd tegen voed­sel­ver­spilling


29 maart 2012

Vanaf morgen worden er een kwart miljoen (250 000 kg) uien voor de Mediamatic Fabriek op Oostenburgereilend gelost. U kunt ze dit weekend gratis afhalen tijdens het Uien Feest. Daarnaast kunnen aankomende zondag ook gratis aardappelen worden opgehaald op de Dam!

In Nederland en in andere delen van de wereld is er namelijk een uien- en aardappeloverschot. Boeren weten niet hoe ze van hun aardappelen en uien af moeten komen. De keuze voor de boer is of de uien over het land te verspreiden, of ze onder de grond te laten verrotten, of de uien en aardappelen in de schuur te laten verschimmelen.

Gratis uien afhalen als middel om voedselverspilling tegen te gaan is natuurlijk een prachtig idee van Mediamatic. Het staat niet los van de hedendaagse trend dat voedsel en al zijn aspecten weer een hot topic is. Lezingen, conferenties, wedstrijden en filmfestivals over ons voedsel schieten als paddenstoelen uit de grond. Mediamatic heeft zelfs een waar paddenstoelenparadijs opgericht in hartje Amsterdam.

Om een indruk te geven: afgelopen maand vond voor de tweede maal het Food Film Festival plaats, was de finale van de Battle of the Cheetahs (een wedstrijd om de problemen rondom voedselproductie op te lossen ) en werd de eerste stadslandbouwconferentie gehouden. Tevens heeft de Rode Hoed voor de tweede maal een debatreeks over voedsel (Its Food, stupid) in het leven geroepen.

De reden dat er zoveel over voedsel wordt gesproken is dat niets minder dan de toekomst van ons voedselsysteem op de agenda staat. Van productie (boerderij) tot consumptie (bord) er is van alles mis met ons voedselsysteem. De manier waarop we nu ons voedsel produceren is milieuvervuilend, kost veel CO2, put de aarde uit en is dier- en mensonterend. Wist u bijvoorbeeld dat een Nederlandse maaltijd ruim 30.000 km heeft afgelegd voordat hij op ons bord ligt? Kijk ook eens naar deze filmpjes over het eiwitdilemma 1 en 2.

De problemen in ons voedselsysteem zijn divers. Om maar een paar problemen op te noemen: er is sprake van voedseloverschotten, voedselverspilling (jaarlijks gooit een Nederlander 55 kilo aan voedsel weg zie zembla, en taste the waste)van ongezonde voedseldiëten (teveel dierlijke eiwitten en verzadigde vetten), oneerlijke gesubsidieerde voedselproductie, voedselkilometers, voedseltekorten en een voedselcrisis. Eén miljard mensen op de wereld zijn ondervoed en er lijden 1,1 miljard mensen aan obesitas.

De grootste zorg is echter hoe we de groeiende wereldpopulatie gaan voeden. Momenteel zijn er 7 miljard mensen op de wereld. In 2050 verwachten we de geboorte van de 9 miljardste inwoner. De verwachting is dat van deze 9 miljard mensen 75% in steden gaat wonen. Hoe gaan we deze mensen voeden als we op dezelfde voet doorgaan? Daarom worden er allerlei oplossingen bedacht om het huidige en toekomstige voedselprobleem op te lossen. De oplossingen variëren van het eten van insecten tot het maken van kweekvlees, het gebruiken van voedselresten om via een 3D-printer nieuw voedsel te printen tot het transformeren van kantoren naar moestuinen.
De waarheid zal wel in het midden liggen. Al deze nieuwe initiatieven zullen nodig zijn om het voedselsysteem te transformeren want er ligt een enorme opgave op ons te wachten. Om die reden heeft Partij voor de Dieren Amsterdam al vorig jaar een motie ingediend om een voedselvisie voor de stad Amsterdam te maken. De motie is aangenomen, maar moet nu nog worden uitgewerkt door de gemeente, maar het college heeft de uitwerking ervan nog even in de vrieskist gezet. Ondertussen dringt de tijd. Daarom gaan we ondertussen gewoon door met het opstellen van onze eigen voedselvisie, want Amsterdam zal ‘m nodig hebben.

[plugin news default "voedsel"]

[plugin vragen null "voedsel"]

[plugin moties null "voedsel"]

Gerelateerd nieuws

Het nieuwe crematorium op de Noorderbegraafplaats

Op de Noorderbegraafplaats in stadsdeel Noord zal, als het aan het dagelijks bestuur ligt, een nieuw crematorium gebouwd word...

Lees verder

Bouwen aan groen van de stad

Het nieuwste plan van de Partij voor de Dieren Amsterdam moet Amsterdam groener maken. De wens om de stad te ontwikkelen zal ...

Lees verder