Rechter oordeelt: verbod op fossiele reclames is toege­staan


"bescherm de gezondheid van inwoners"

25 april 2025

De rechter heeft gesproken: de gemeente Den Haag mag fossiele reclames weren uit de openbare ruimte. Een belangrijke overwinning voor de volksgezondheid, het klimaat én de toekomst van onze planeet. De uitspraak bevestigt wat de Partij voor de Dieren al jaren roept: wie serieus werk wil maken van klimaatbeleid, moet stoppen met het promoten van de grootste veroorzakers van klimaatvervuiling.

Rechter geeft Den Haag gelijk in kort geding
TUI, ANVR, Prijsvrij Vakanties en D-reizen spanden een kort geding aan tegen het reclameverbod in Den Haag, dat sinds januari van kracht is. Ze noemden het “symboolpolitiek” en vonden dat het hun vrijheid van meningsuiting en ondernemerschap aantastte.

De rechter ging daar niet in mee. Volgens de rechtbank heeft de gemeente het verbod goed onderbouwd en is het gericht op het beschermen van de gezondheid van inwoners én het tegengaan van klimaatverandering. Commerciële belangen wegen daarbij minder zwaar. Het verbod mag dan ook per 1 mei gewoon gehandhaafd worden.

Wethouder Robert Barker (Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu) noemt de uitspraak terecht een “duurzame mijlpaal” en hoopt dat meer gemeenten het voorbeeld van Den Haag volgen. Ook Reclame Fossielvrij is blij: “Klimaatbeleid werkt niet als fossiele brandstoffen nog volop worden gepromoot.”

Vervuiling promoten is geen neutrale boodschap
Het verbod in Den Haag geldt voor reclames die aanzetten tot vervuilende consumptie, zoals vliegvakanties, cruises, benzineauto’s en fossiele energiecontracten. Bedrijven die in deze sectoren zitten mogen nog wél duurzame alternatieve promoten.

De uitspraak maakt de weg vrij voor andere gemeenten om serieus beleid te voeren tegen fossiele misleiding in het straatbeeld. Want laten we eerlijk zijn: de reclame-industrie weet als geen ander hoe je gedrag beïnvloedt. Wereldwijd wordt er jaarlijks tientallen miljarden euro’s uitgegeven om ons méér te laten kopen. Dit terwijl de planeet juist vraagt om consuminderen.

Wat gaat Amsterdam doen?
Ook in Amsterdam ligt er een voorstel op tafel om fossiele én vleesreclames te weren. De Partij voor de Dieren diende samen met GroenLinks Amsterdam het initiatiefvoorstel in: ‘Stop Reclame die bijdraagt aan de Klimaatcrisis’. Ons duo raadslid De Vos stelde in zijn betoog: “Aan de ene kant duurzame en diervriendelijke ambities hebben, maar aan de andere kant adverteerders de ruimte laten om vervuilende activiteiten en dierlijke voedselproducten aan te prijzen, dat rijmt niet met elkaar.”

In Nederland worden jaarlijks meer dan een half miljard dieren gefokt, gebruikt en geslacht, dat zijn ruim 1,4 miljoen dieren per dag. Het toestaan van reclame hiervan in de openbare ruimte is niet alleen dieronvriendelijk, maar ook niet verenigbaar met het klimaatbeleid in Amsterdam.

De gemeente Amsterdam bleef tot nu toe vasthouden aan ‘overleg met de branche’ in plaats van de dappere en broodnodige keuzes te maken. Met overleggen komen we niet verder, stelde De Vos tijdesn de vergadering: “Reclamemensen hebben maar één doel: reclame maken. Aan hen vragen of ze blij zijn met beperkingen is hetzelfde als aan Schiphol vragen of ze blij zijn met krimp.”

Fossiele reclame beslaat op dit moment naar schatting 4% van alle buitenreclame, en reclame voor voedsel van dierlijke oorsprong 1,5%. Een beperkt maar ontzettend schadelijke deel dat gemakkelijk te schrappen is als het aan de Partij voor de Dieren ligt.

Het vervolg
Andere steden zijn al veel verder dan Amsterdam, terwijl we zo’n vooruitstrevende stad zijn. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt dan kan Amsterdam niet langer achterblijven. Net zoals Den Haag zou Amsterdam een voorbeeld kunnen stellen door hier te laten zien dat ook dierlijke producten van de reclameborden kunnen verdwijnen! Hopelijk krijgen we voldoende steun voor het initiatiefvoorstel, de juridische tegenargumenten zijn vandaag in ieder geval van tafel geveegd.

 

Gerelateerd nieuws

Betere bodembescherming tegen het graafgeweld in Amsterdam

De gemeenteraad van Amsterdam heeft een belangrijke motie van de Partij voor de Dieren aangenomen, waar wordt gepleit voor be...

Lees verder