Gemeente Amsterdam en provincie Noord-Holland sponsoren dierenleed


24 januari 2020

Het jaarlijkse paardensportevenement Jumping Amsterdam is van start gegaan. Dierenwelzijn is in het geding bij de paardensport, zo blijkt uit het rapportdat Dier & Recht vandaag publiceert. De gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland zijn grote sponsoren van dit evenement met ruim 132.800 euro en dat gaat in tegen het eigen dierenwelzijnsbeleid. De fracties van de Partij voor de Dieren in Amsterdam en Noord-Holland dringen er op aan dat de overheid terugtreedt als sponsor en ambassadeur van evenementen met dieren.

Amsterdam grote sponsor van Jumping Amsterdam
Raadslid Anke Bakker (Partij voor de Dieren Amsterdam): “De gemeente Amsterdam staat op het standpunt dat evenementen met dieren ongewenst zijn vanwege dierenwelzijnsbezwaren, zoals het gesleep met dieren en de beperkingen van het natuurlijke gedrag van dieren. Daarom verbaast het ons dan ook zeer dat hetzelfde gemeentebestuur Jumping in Business subsidieert met een fors bedrag van 102.800 euro en wethouder Kukenheim zelfs ambassadeur van het evenement is en raadsleden uitnodigt voor het VIP-terras. Ook het paardenpolo-evenement op het Museumplein ontvangt jaarlijks grote sommen geld. In vier jaar tijd al 180.000 euro. We hebben het college dan ook om een verduidelijking gevraagd van dit inconsistente beleid. In de toekomst mag er geen euro meer naar evenementen met dieren.”

Oproep tot stop op sponsoring van evenementen met dieren
Statenlid Ines Kostić (Partij voor de Dieren Noord-Holland): “Bij Jumping Amsterdam zien we bizarre side-shows en gevaarlijke stunts in stijl van Amerikaanse westernfilms en rodeo’s. Pure kermis ten koste van dieren. Een beeld uit een verleden toen we nog veel minder snapten van dieren en een beeld dat ook bij de paardensport verleden tijd moet worden. Gedeputeerde Staten zeggen sponsoring te willen gebruiken als communicatiemiddel, o.a. vanuit de strategie om eigen reputatie en imago te willen verbeteren. Het is tijd om nieuwe keuzes te maken en geen evenementen met dieren meer te sponsoren. Er zijn goede alternatieven genoeg.”

Misstanden bij Jumping Amsterdam
Uit het rapport van Dier & Recht blijkt dat het gebruik van bitten in de paardensport leidt tot onnodig veel pijn en stress. Via het bit in de mond oefenen ruiters grote kracht uit. Uit onderzoek blijkt dat 83 procent van de wedstrijdpaarden littekens of verwondingen in de mond heeft. Er zijn goede alternatieven zoals een hoofdstel zonder bit. Dier & Recht pleit daarom voor een verbod op pijnlijke bitten in de paardensport.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil actief aandeelhouderschap van de gemeente Amsterdam

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) riep het Amsterdamse college vandaag op om in te zetten op krim...

Lees verder

Einde aan Heineken-paardenkoetsen

De gemeente Amsterdam maakt een einde aan de inzet van dieren als reclameobject op straat. Dat staat in het vandaag gepresent...

Lees verder