Einde aan Heineken-paar­den­koetsen


24 januari 2020

De gemeente Amsterdam maakt een einde aan de inzet van dieren als reclameobject op straat. Dat staat in het vandaag gepresenteerde nieuwe stedelijk kader buitenreclame. Hiermee wordt het niet meer mogelijk om paarden te gebruiken als groot mobiel reclamebord met fusten bier. De gemeenteraad vroeg hier al om in november 2018 met het aannemen van een voorstel van de Partij voor de Dieren.

Het is een logische maatregel voor een stad die diervriendelijk beleid wil voeren. Raadslid van de Partij voor de Dieren, Anke Bakker: “Gelukkig wordt dit onnodige gesleep en gebruik van dieren onmogelijk gemaakt in Amsterdam. We kennen allemaal de paardenkoetsen die promotie maken voor bier en een paar jaar geleden dook er ook ineens een rendier op in de straten van de Nieuwmarktbuurt als reclamestunt voor een onderbroekenmerk. Wij vinden het treurig dat dieren voor reclame worden misbruikt en zijn trots dat Amsterdam hier nu een duidelijke streep doorhaalt naar aanleiding van ons voorstel.”

In 2018 heeft de gemeente het gebruik van evenementen met dieren ook aan banden gelegd. Het wordt sterk ontmoedigd om dieren te gebruiken op een evenement en het is altijd verplicht om hiervoor een vergunning aan te vragen, hoe klein het evenement ook is. Hierdoor kan gerichter worden gecontroleerd op de nodige papieren en op dierenwelzijn.

De levende kerststal in de maand december is inmiddels geen bekend fenomeen meer in het straatbeeld. Ook wil de gemeente het gebruik van paardenkoetsen voor personenritjes terugdringen en is er daartoe binnenkort geen vaste standplaats meer voor de paarden op de dam.

Het stedelijk kader buitenreclame stamde uit 2016 en is nu herzien op allerlei punten waaronder het niet meer toestaan van levende dieren als reclameobject. In het voorstel van het college staat dat deze maatregel wordt ingesteld: “(…), gelet op overlast, hinder en omdat dierenwelzijn voor het college zwaarder weegt dan het belang van een dergelijke campagne”.

Foto: Roel Wijnants

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Gemeente Amsterdam en provincie Noord-Holland sponsoren dierenleed

Het jaarlijkse paardensportevenement Jumping Amsterdam is van start gegaan. Dierenwelzijn is in het geding bij de paardenspor...

Lees verder

Raadslid Johnas van Lammeren wordt conducteur

De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren verruilt op vrijdag 7 februari zijn raadszetel voor de conducteursstoel. Jo...

Lees verder