‘Een eigen park hoort bij Haven-Stad’


20 februari 2020

Groene ambities zijn hard nodig bij het ontwerpen van nieuwe wijken, maar blijven in Amsterdam vaak steken op papier, aldus raadslid voor de Partij voor de Dieren Jennifer Bloemberg-Issa.

In het Westelijk Havengebied verrijzen de komende tientallen jaren 50.000 tot 70.000 woningen: de wijk Haven-Stad. “Voor we een nieuwe wijk bouwen, ontwerpen we eerst een nieuw park. In dit geval het Westerpark,” zei de landschapsarchitect van de gemeente op de bewonersavond. “Maar dat park is er al!” riepen buurtbewoners onthutst. Deze gang van zaken bevestigt het beeld dat het college bestaand groen twee keer uitdeelt: in dit geval eerst aan de bewoners rond het Westerpark en vervolgens aan de toekomstige bewoners van Haven-Stad.

Het was een signaal van ontluisterend onbegrip tussen ontwerpers en bewoners. Duizenden nieuwe inwoners aan het Westerpark toevoegen door bestaande grindpaden en taluds te verkopen als nieuw ‘groen’ voor Haven-Stad? Hoe kun je daarop recreëren?

En waarom al die nieuwe inwoners bij de gebruikers van het Westerpark rekenen, dat al een van de drukste parken van de stad is met miljoenen bezoekers per jaar, 123 dagen met evenementen en vele horecagelegenheden? Dat is vragen om problemen.

Honderden bewoners protesteerden, participeerden zich suf en schreven zienswijzen, maar vonden weinig gehoor bij het college. Ja, er kwam in de beantwoording uiteindelijk de belofte van een nieuw stadspark in Haven-Stad, over tientallen jaren in fase 4. Het huidige college is er dan niet meer om dat woord gestand te doen. Het risico is duidelijk: één nieuwe economische crisis en het park is van de baan.

Een groenere ambitie voor Haven-Stad en het Westerpark is daarom hard nodig. Een motie van de Partij voor de Dieren met het verzoek aan het college om de plannen te wijzigen kreeg deze week steun van de voltallige gemeenteraad: het Westerpark wordt nu buiten de groennorm van de nieuwe wijk gehouden. Dat is een belangrijke stap naar ambitieuzere groene plannen, want wat voor stad willen we zijn?

Welzijn voorop

Dat is een belangrijke vraag waar de gemeenteraad langer over moet nadenken. Als het aan mij ligt, willen we een stad zijn waarin natuur een belangrijke rol in speelt, waar bewoners rust en recreatie in de buurt vinden en waar niet het belang van projectontwikkelaars maar het welzijn van bewoners vooropstaat.

Toch offert de gemeenteraad keer op keer groene ruimte op ten gunste van bouwplannen of kunstgras. Uit onderzoek van planologen van de Universiteit van Amsterdam, gebaseerd op satellietbeelden, blijkt dat 11 procent van het groen binnen de Ring is verdwenen tussen 2003 en 2016. Dat is drie vierkante kilometer, zo’n 550 tot 600 voetbalvelden.

Tegelijkertijd stelt de realisering van nieuw groen flink teleur. De beloftes van de artist’s impression liggen elke keer weer ver van de gerealiseerde werkelijkheid.

Dit offeren van ambities gebeurt terwijl een groene wijk – wetenschappelijk bewezen – gezond en gelukkig maakt. Kinderen in een groene omgeving leren beter en gebruiken (vooral in minder gestelde buurten) minder adhd-medicijnen, blijkt uit onderzoek uit van Wageningen University. Daarnaast helpt groen bij het verwerken van wateroverlast, tegen luchtvervuiling en is het noodzakelijk voor een rijke biodiversiteit.

Met de hete zomers zijn bomen een vereiste voor verkoeling en om te voorkomen dat Amsterdam één groot hitte-eiland wordt.

Voor mens, flora en fauna

Stuur daarom aan op het aanleggen van voldoende groen als er een nieuwe wijk wordt gebouwd. Stel dat niet uit tot latere fases, maar doe het meteen: voor de mens, maar ook voor flora en fauna is het van groot belang. Ik roep wethouder Van Doorninck van GroenLinks op om meer groene ambitie te tonen bij de plannen voor Haven-Stad.

In de oppositie diende GroenLinks in 2017 met PvdA en D66 al een motie in om het Westerpark te vergroten én een volwaardig stadspark in Haven-Stad te realiseren. Nu de partijen in de coalitie zitten met een GroenLinks-­wethouder aan het stuur van dat project, zou er veel meer groen aan de plannen moeten worden toegevoegd. Ik zie die verbeterde plannen graag tegemoet.

Dit opinie-artikel van Jennifer Bloemberg is gepubliceerd op 20 februari in Het Parool

Gerelateerd nieuws

Westerpark en Haven-Stad worden groener

Amsterdam bouwt 50.000-70.000 woningen in Haven-Stad nabij het Westerpark. Voor het groen zouden de nieuwe bewoners grotendee...

Lees verder

Jennifer Bloemberg-Issa: 'Het is 2020, het moet én kan echt anders!'

Zondag 8 maart is het internationale vrouwendag! Een interview met raadslid Jennifer Bloemberg-Issa over vrouwen in de politi...

Lees verder