Duur­zaam­heids­prijs voor olifantsgras


28 mei 2014

In de Haarlemmermeer is maandag een duurzaamheidsprijs uitgereikt aan vier boeren die zich voortvarend bezighouden met de teelt en toepassing van olifantsgras. De Partij voor de Dieren Amsterdam is blij met dit nieuws, omdat olifantsgras een gewas is dat niet aantrekkelijk is voor ganzen. Wanneer olifantsgras op grote schaal rond de luchthaven wordt geteeld, zal de aantrekkingskracht die het gebied nu heeft op ganzen afnemen, zodat de luchtverkeersveiligheid verbetert. Op dit moment worden in de 20 kilometerzone rond Schiphol op grote schaal ganzen vergast. De Partij voor de Dieren stuurt al jaren op alle bestuursniveau's aan op het onaantrekkelijk maken van de omgeving van Schiphol voor ganzen.

De gemeenteraad nam vorige week met algemene stemmen twee moties aan van de Partij voor de Dieren die er onder meer om vragen om het telen van olifantsgras verder uit te rollen en het vergassen zo snel mogelijk te stoppen. De vier moedige boeren besloten de handen ineen te slaan en kregen de gebiedsontwikkelaar van Schiphol SADC mee, alsmede het ministerie van economische zaken, de gemeente Haarlemmermeer en verschillende onderwijsinstellingen. Naast het voordeel dat olifantsgras heeft voor ganzen, is het ook een goede grondstof voor diverse toepassingen van bouwmateriaal tot plastics.

De Partij voor de Dieren pleit voor het vergroten van de luchtverkeersveiligheid op een diervriendelijke manier. Dat betekent dat er alles aan gedaan moet worden om het gebied rond Schiphol onaantrekkelijk te maken voor vogels. Grootschalige toepassing van zonnepanelen, het telen van olifantsgras en het snel omploegen van overgebleven graanresten zijn hierin effectief.

NRCNext bracht de treurige werkelijkheid van ganzenvergassingen in de editie van 27 mei treffend in beeld.

Lees ook: artikel in het Haarlems Dagblad over duurzaamheidsprijs
Bekijk: interview met Johnas van Lammeren op at5 over ganzen en olifantsgras

[plugin news default "dierplaag"]
[plugin vragen gemeente "dierplaag"]
[plugin moties gemeente "dierplaag"]

Gerelateerd nieuws

Amsterdam is klaar met ganzenvergassingen

Op initiatief van de Partij voor de Dieren gaat de gemeente Amsterdam zorgen voor strenge handhaving bij de ganzenvergassinge...

Lees verder

Meerkoetnest Bloemgracht gered

Het meerkoetnest dat op 5 juni door Waternet werd weggehaald op de Bloemgracht is door de meerkoeten weer hersteld, met behul...

Lees verder