Bezui­ni­gingen op de buurt­bi­bli­o­theken


17 december 2020

De afgelopen weken heeft het college de Amsterdammers goed de stuipen op het lijf gejaagd. De fractie van de Partij voor de Dieren is verbaasd over de prioriteiten van dit college bij de bezuinigingsopgave. In het oog sprong wel de forse bezuinigingen op de OBA waardoor bibliotheken verdwijnen in buurten waar ze het hardst nodig zijn, terwijl de luxueuze OBA Next op de Zuidas overeind blijft.

Raadslid Jennifer Bloemberg-Issa: "Waarom koos het college er bijvoorbeeld voor om het miljoenenkostende feest van Amsterdam 750 jaar overeind te houden en de bibliotheken – een essentiële buurtvoorziening te grabbel te gooien? Veel Amsterdammers en raadsleden protesteerden tegen deze bezuinigingen. In ronkende persberichten lezen we nu dat de coalitiepartijen de redder zijn van de bibliotheken. Redder van een zelf gecreëerd probleem!"

Maar zijn de bibliotheken gered? Helaas niet: de bezuinigingen worden uitgesteld ‘zodat de OBA zich er beter op kan voorbereiden’. "Wethouder Moorman gaf in het Parool aan dat ze zich zorgen maakt om de leerachterstand die kinderen oplopen nu de scholen door de lockdown sluiten. Die zorgen moet het college zich ook maken voor het sluiten van de bibliotheken. De bezuinigingen moeten niet twee jaar uitgesteld worden, maar de bibliotheken moeten worden veiliggesteld. Dat is een kerntaak van de gemeente. Feestvieren niet", vervolgt Jennifer Bloemberg-Issa.

Lees ook: Telegraaf - Financieel gat op komst

Gerelateerd nieuws

Help de damherten!

De provincie Noord-Holland staat op het punt om duizenden damherten af te schieten. Inclusief moederherten en kalfjes. Dat ku...

Lees verder

Groenvisie: toenemende drukte in het Amsterdamse groen

Wat is de toekomst van het Amsterdamse groen? Vandaag bespreekt de gemeenteraad de Groenvisie. Deze visie is onlosmakelijk ve...

Lees verder