Beslis­sende dag voor gifge­bruik stad


13 maart 2013
De gemeenteraad stemt vandaag over een voorstel van de Partij voor de Dieren waarin wordt gevraagd om het gebruik van het onkruidgif RoundUp centraal te beëindigen. Het is daarom een beslissende dag voor de stad. De Partij voor de Dieren strijdt al jaren voor een gifvrije stad, en met resultaat. Op stadsdeel Zuid na zijn alle stadsdelen inmiddels gestopt met gif spuiten.


Hoewel wethouder Van Poelgeest (GroenLinks) het gif zelf ook liever ziet gaan dan komen, hield hij altijd vast aan de overtuiging dat de stadsdelen zelf de bevoegdheid moeten blijven houden om te beslissen over de methode van onkruidbestrijding. Hierop heeft de Partij voor de Dieren hem in de gelegenheid gesteld om met portefeuillehouders van de stadsdelen tot een oplossing te komen. De aanpak van Van Poelgeest had bij alle stadsdelen, behalve bij stadsdeel Zuid, effect.

Gisteren tekende zich in de deelraad van Zuid een meerderheid af voor het continueren van het gebruik van Roundup. Het voorstel van de Partij voor de Dieren om centraal een einde te maken aan de inzet van RoundUp in de onkruidbestrijding in de stad, is daarom nog steeds nodig.

Het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, dat beter bekend staat onder zijn merknaam Roundup, wordt gespoten op stoepen en bij kinderspeelplaatsen. Het gebruik van glyfosaat is omstreden. Het middel wordt in verband gebracht met hormoonverstoringen, de ziekte van Parkinson en bepaalde soorten kanker. Het middel wordt, ondanks de aankondiging van een landelijk verbod, nog steeds gebruikt - in Amsterdam alleen nog in stadsdeel Zuid.

Gerelateerd nieuws

Gemeente Amsterdam wil Schiphol onaantrekkelijk maken voor ganzen

De Partij voor de Dieren heeft zich vandaag met succes ingezet om Schiphol onaantrekkelijk te maken voor ganzen. In het Ganze...

Lees verder

Gifvrij Amsterdam nog niet in zicht

Een gifvrij Amsterdam is nog niet in zicht. Dat is de uitkomst van vergaderingen van de stadsdeel Zuid en de Amsterdamse geme...

Lees verder