Amsterdam nadert 24 uurs­open­stelling winkels


16 februari 2012

Een 24 uursopenstelling van winkels wordt wellicht snel mogelijk in Amsterdam. Een krappe meerderheid van Partij voor de Dieren, VVD, D66 en GroenLinks stemde gisteravond in met een motie om 24 uur winkelen mogelijk te maken. De voorwaarde is dat stadsdelen gebiedsgewijs maatwerk kunnen leveren. Daarnaast speelt de uitkomst van een pilot met 24 uur winkelen in stadsdeel Zuid en Zuidoost een belangrijke rol.

Winkeltijden zijn vanuit het Rijk vastgesteld in de Winkeltijdenwet. Hierin staat dat winkels doordeweeks en op zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 uur open mogen zijn. Omdat Amsterdam als toeristisch gebied is aangemerkt, kunnen alle winkels in de stad ook op zon- en feestdagen open zijn. Daarnaast bieden uitzonderingsmaatregelen in de Amsterdamse Verordening Winkeltijden ook de mogelijkheid tot 24 uursopenstelling.

“De mogelijkheden om winkels 24 uur open te stellen zijn er al, maar ze moeten alleen nog worden toegepast. Wanneer de pilot succesvol wordt bevonden zal het college inzien dat stadsdelen en ondernemers goed in staat zijn om verantwoordelijk en veilig om te gaan met 24 uurs openstelling. Wat mij betreft is de pilot geslaagd wanneer er één ondernemer profijt van heeft gehad zonder dat de vrijheid van anderen is aangetast. Het wordt tijd om Amsterdammers zelf te laten bepalen wanneer zij hun winkel open willen hebben.”, aldus Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

[plugin news default "zorgzaam"]

[plugin vragen null "zorgzaam"]

[plugin moties null "zorgzaam"]

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Amsterdam onderzoekt verbod gratis draagtas

In juli 2012 diende de Partij voor de Dieren Amsterdam het voorstel 'Einde gratis draagtas' in bij de gemeente Amsterdam. In ...

Lees verder

Amsterdam krijgt sneller schone rondvaart

De motoren van rondvaartboten op de Amsterdamse grachten zullen dankzij de Partij voor de Dieren en Red Amsterdam sneller wor...

Lees verder