Amsterdam moet stem krijgen in vlieg­vei­ligheid Schiphol


7 maart 2017

Na het doden van tienduizenden ganzen worden er nog steeds ganzen naar Schiphol gelokt. Al jarenlang lukt het de Nederlandse Regiegroep Vogelaanvaringen (NRV) niet om deugdelijk beleid te maken. De Partij voor de Dieren Amsterdam pleit er vandaag in een initiatiefvoorstel voor dat de gemeente Amsterdam zitting neemt in de regiegroep. Met de gemeente Amsterdam aan tafel komt er een zwaardere stem voor effectieve en diervriendelijke maatregelen voor vliegveiligheid.

De gemeente Amsterdam wil al jaren een preventieve aanpak waarmee een einde komt aan het lokken van vogels door gewassen bij Schiphol. De regiegroep blijft helaas keer op keer vasthouden aan achterhaalde methoden zoals afschot en vergassing van vogels. Raadslid Johnas van Lammeren verwacht dat met Amsterdam aan tafel eindelijk oplossingen van de grond komen. “Amsterdam moet ervoor zorgen dat de regiegroep echt het roer omgooit. Het kan zo niet langer. We zijn jaren verder en nog steeds is het spannend wanneer de volgende bird-strike komt. Tienduizenden ganzen zijn gedood, maar er is nog steeds hetzelfde probleem.”

Het huidige beleid is niet effectief en vraagt veel levens. De hoofdmaatregel is het doden van vogels door afschot en vergassing. De cijfers laten lang op zich wachten, maar in 2013 zijn er meer dan 15.000 ganzen gedood rondom Schiphol. Tegelijkertijd meldde KLM vorig jaar nog in het Parool dat de kans op botsingen tussen vogels en vliegtuigen vanaf 2015 almaar groter is geworden. Uit tellingen blijkt dan ook dat er jaar-in-jaar-uit grofweg 10.000 ganzen blijven rondvliegen in de omgeving.

De Nederlandse Regiegroep Vogelaanvaringen bestaat op dit moment uit verschillende vertegenwoordigers waaronder de provincies Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland en de gemeente Haarlemmermeer. Omdat de gemeente Amsterdam niet in de regiegroep zit, heeft de stad nauwelijks invloed op het beleid. Amsterdam heeft al vele malen een alternatief plan gepresenteerd, tot nu toe tevergeefs.

Lees het voorstel hier.

Gerelateerd nieuws

Update over Erfpachtplan

Update / Vragen over Erfpachtplan Onlangs heeft de Partij voor de Dieren een alternatief erfpachtplan ingediend samen met he...

Lees verder

Jaarverslag 2016

In het jaar 2016 is Amsterdam dankzij de gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Amsterdam weer een stukje groen...

Lees verder