Albino tijger­python schrikt bezoekers Vondelpark op


7 juli 2011

Dinsdagavond werden bezoekers van het Vondelpark opgeschrikt door de aanwezigheid van een albino tijgerpython, die door het gras kronkelde. Even later werd duidelijk dat de python door zijn Engelse baasje werd uitgelaten. Hoewel deze wandeling voor veel commotie zorgde, was het een legale handeling. Wil de burger dit niet hebben, dan moet de wet veranderen. En de Partij voor de Dieren ziet dit natuurlijk graag gebeuren.

“De Nederlandse samenleving kent bijna geen regels als het gaat om het houden van exotische (huis)dieren en daarom zouden we eigenlijk niet raar moeten opkijken dat exotische dieren uitgelaten worden. Vinden we dit raar of onprettig dan moeten we de regels veranderen” aldus Johnas van Lammeren fractievoorzitter Partij voor de Dieren Amsterdam.

Voor het verzorgen van huisdieren gelden de regels uit Gezondheids- en welzijnswet voor Dieren (GWWD). Hier in staat dat het verboden is om huisdieren onnodig pijn te doen of van goede verzorging te onthouden. Voor exotische dieren die in Nederland gefokt zijn, gelden dezelfde regels als voor huisdieren, afkomstig uit de GWWD. De raad voor dieraangelegenheden heef in 2006 een ‘positieflijst’ opgesteld en aangeboden aan de minister. Op deze lijst staan alle dieren die zonder vergunning gehouden kunnen worden. Deze definiteive versie van de lijst is er nog steeds niet. Daarnaast hanteert de Nederlandse overheid regels als het gaat om de handel van beschermde en bedreigde diersoorten. 180 landen waaronder Nederland hebben het CITES verdrag getekend om de illegale handel tegen te gaan.

De Partij voor de Dieren wil dat het aantal diersoorten dat in Nederland mag worden verhandeld sterk wordt beperkt, waarbij het natuurlijke gedrag, de aard en de behoeften van het dier als uitgangspunten worden genomen. “Exotische/uitheemse dieren, zoals slangen, spinnen e.d., die hun natuurlijk gedrag niet kunnen uiten en potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor de samenleving kunnen zijn, zouden eigenlijk niet meer gefokt en verkocht moeten worden”, aldus Johnas van Lammeren.

Lees ook: Stichting Aap: Politiek dreigt exoten in de kou te laten staan

[plugin news default "reptielen"]

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Vlees- en visloze dag in kantine gemeentehuis garant gesteld door vragen van PvdD

Na het stellen van schriftelijke vragen is de vlees- en visloze dag in de kantine van het Gemeentehuis in Amsterdam veilig ge...

Lees verder

PvdD wil einde gratis draagtasjes

Persbericht Ruim 32 miljoen plastic tassen worden er elke maand in Amsterdam weggegooid, dat zij er 41 per Amsterdammer per ...

Lees verder