Aanscherping houd­verbod en hogere pakkans dieren­beulen nodig


3 februari 2016

De Partij voor de Dieren Amsterdam wil dat mensen die hun dieren verwaarlozen of mishandelen een verbod op het houden van dieren krijgen. Hiervoor is een hogere pakkans en een vernieuwing van het houdverbod nodig. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren gaat het gemeentebestuur vragen om hier bij de Minister van Veiligheid & Justitie op aan te dringen.

De pakkans voor dierenmishandeling en -verwaarlozing is bijzonder klein. Van Lammeren wil dat het opsporen, vervolgen en bestraffen van dierenmishandeling meer prioriteit krijgt. “Er worden zoveel dieren verwaarloosd, mishandeld en gedumpt. Afgelopen tijd is een kat in een vuilniszak bij het grofvuil in Amsterdam Noord gedumpt, een konijn dood aangetroffen in een afgeplakte kooi in Zuidoost en onlangs waren er in Osdorp twee honden op straat achtergelaten, vastgebonden aan een lantaarnpaal. Amsterdam moet actie ondernemen om dit dierenleed te stoppen.”

Wanneer iemand een dier heeft mishandeld of verwaarloosd kan een houdverbod van maximaal tien jaar worden gegeven. Maar dit verbod om dieren te houden duurt net zolang als de tenuitvoerlegging van de hoofdstraf. Een dierenbeul kan zijn houdverbod dus afbetalen. Dan kan hij meteen weer dieren gaan houden. Vernieuwing van het houdverbod is nodig om dit te voorkomen.

Het kabinet heeft onlangs laten weten dat een evaluatieonderzoek over het huidige houdverbod is afgerond. Nu is dus de tijd om het houdverbod aan te scherpen, aldus van Lammeren. “Ook na het betalen van een boete zou een houdverbod van kracht moeten blijven.” Daarnaast zijn extra maatregelen voor een hogere pakkans hard nodig, zoals een goede chipregistratie en meer prioriteit naar het opsporen van dierenleed.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Verlaag voedselaanbod bij Schiphol

Schiphol geeft aan dat het aantal vogelbotsingen vorig jaar voor het eerst in tijden is gestegen. Dit terwijl er continue gan...

Lees verder

Jaaroverzicht 2015

In 2015 heeft de gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Amsterdam zich weer met succes sterk gemaakt voor diere...

Lees verder