Schrif­te­lijke vragen van het lid Krom inzake Amsterdam blijft vlees en zuivel serveren in de Nationale Week zonder Vlees & Zuivel


Indiendatum: 7 mrt. 2025

Toelichting: 
 

De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is een jaarlijks initiatief om bewuster om te gaan met voeding en de impact ervan op het milieu en dierenwelzijn. Zelfs in andere Europese steden wordt er meegedaan aan deze succesvolle week, waarbij er voor wordt gekozen een week lang alleen plantaardig te eten. Dit met een grote impact op klimaat, milieu en natuurlijk dierenwelzijn1. Ook in Amsterdam haakt de bedrijfskantine van de gemeente aan onder de noemer ‘De Groene Week’, waarbij in de kantines uitsluitend plantaardige opties worden aangeboden. Hiermee erkent de gemeente het belang van een duurzamer en gezonder voedingspatroon.
 

Toch is de uitvoering wat de Partij voor de Dieren betreft niet naar behoren; buiten de grenzen van de bedrijfskantines worden nog steeds dierlijke producten aangeboden. Vleeskroketten bij het fractievoorzittersoverleg, spekjes en kipstukjes bij de soep en ook zijn er zuivelproducten en eieren te koop bij de uitvoeringsinstanties. Wat de Partij voor de Dieren betreft is ‘De Groene Week’ de uitgelezen kans om mensen kennis te laten maken met een smakelijk plantaardig aanbod, en daarbij mensen te informeren over de schade die zuivel en vlees toebrengt aan mens, dier en natuur. De gemeente deelt overigens deze mening, op intranet is terug te lezen hoeveel CO2 uitstoot je voorkomt wanneer je een week alleen plantaardig eet.  
 

Kortom; Onze fractie betreurt het dan ook zeer dat er wordt gezegd dat er wordt meegedaan de Nationale Week zonder Vlees & Zuivel, maar dat dit dan maar half wordt uitgevoerd. Wat de Partij voor de Dieren betreft zijn er heel veel mogelijkheden om mensen op een leuke manier kennis te laten maken met plantaardig eten. Zo zou ze bijvoorbeeld de samenwerking kunnen opzoeken met de Plant based Chef opleiding van het ROC, een koksopleiding waar leerlingen plantaardig leren koken2. 
 

Gezien het vorenstaande stelt ondergetekende, namens de fractie van Partij voor de Dieren, op grond van artikel 84 van het Reglement van orde gemeenteraad en raadscommissies Amsterdam, de volgende schriftelijke vragen: 

 

  1. Is de wethouder bekend met de Nationale Week zonder Vlees & Zuivel en de inspanningen van de gemeente rondom deze week?   

  1. Is de wethouder het met ons eens dat deze week een ideale aanleiding is om aandacht te vragen voor de zuivel- en vleesconsumptie op gezondheid, dierenwelzijn en klimaat? Zo nee, waarom niet?  

  1. Hoe kijkt de wethouder naar de keuzes voor rundvleeskroketten bij het fractievoorzittersoverleg, en vlees en zuivel rondom de vergaderingen van de raad, en het toch aanbieden van zuivel en eieren in deze week waar plantaardig eten onder de aandacht wordt gebracht?  Is ze het met ons eens dat hier andere keuzes gemaakt hadden moeten worden? Zo nee, waarom niet?  

  1. Op de openbare gemeentelijke communicatiekanalen is nergens terug te vinden dat de gemeente een voorstander is van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Is het college bereid om zich officieel te committeren aan deze week en dit actief uit te dragen? Zo nee, waarom niet?  

  1. Is het college bereid om ook andere instellingen binnen de gemeente te wijzen op de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel? Zo nee, waarom niet?  

  1. Is de wethouder het eens met de Partij voor de Dieren dat op een positieve manier kennismaken met plantaardig eten kan bijdragen aan het vergroten van de kennis over de voordelen ervan? Zo nee, waarom niet?  

  1. Is het college bekend met de opleiding Plant Based Chef die het ROC Amsterdam aanbiedt? Zo ja, is het college bereid een samenwerking met het ROC te onderzoeken, of om na te denken over hoe de gemeente op een andere manier het enthousiasme over plantaardig eten of de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel te vergroten? Zo nee, waarom niet?  

[1] Week zonder vlees, https://www.weekzondervlees.nl/waarom-doen-we-dit/

[2] ROC van Amsterdam, https://www.rocva.nl/MBO-onderwijs/Sectoren/Horeca-Bakkerij-Facilitair/Plant-based-Chef 

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen van de leden Bakker en Krom inzake uitbuiting en ongevallen tijdens de houtproductie voor de aanleg van de IJboulevard en ondergrondse fietsenstalling bij het Centraal Station

Lees verder

    Word actief Doneer