Troons­wis­seling kost Amsterdam 15 keer zoveel als gewone Konin­gin­nedag


27 februari 2013

De troonswisseling kost de gemeente Amsterdam vijftien keer zoveel als een normale Koninginnedag, namelijk rond 6,6 miljoen euro. De Partij voor de Dieren vindt dat de extra kosten van de troonwisseling, een nationaal feest, niet op de Amsterdammers verhaald zouden moeten worden.

De grootste kosten zitten in het organiseren van de publieksevenementen en de veiligheid. Uit de stukken blijkt dat juist het publieksevenement gedekt moet worden uit nog aan te trekken sponsoring.

De Partij voor de Dieren vindt het opmerkelijk dat de gemeente Amsterdam voor zo’n groot bedrag de troonswisseling wil bekostigen. Johnas van Lammeren, fractievoorzitter Partij voor de Dieren: “Gemeenten krijgen met de aanhoudende crisis steeds kleinere bijdragen vanuit het Rijk. Ze moeten steeds grotere kosten op zich nemen, zoals de kosten voor zorg. Een gewone Koninginnedag kost Amsterdam € 428.000. Ik vind het absurd dat de gemeente Amsterdam in deze tijden bereid is om een bijdrage uit te geven aan de troonswisseling die maar liefst vijftien maal groter is dan dit bedrag. Amsterdam neemt genoeg kosten op zich wanneer het zijn ambtenaren inzet voor dit event en het dubbele van de normale kosten van Koninginnedag draagt. Natuurlijk is zo’n event goed voor het imago van Amsterdam en voor de ondernemers, maar het kan ook voor minder geld worden uitgevoerd.”

Radio-interview RTV Noord-Holland met Lammert van Raan, duo-raadslid

[plugin news default "financien"]

[plugin vragen null "financien"]

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Goed protocol nodig om stervend damhert uit lijden te verlossen

De Partij voor de Dieren Amsterdam wil dat er een goed protocol wordt ontwikkeld waarin is vastgelegd wanneer er in de Amster...

Lees verder

Partij voor de Dieren Amsterdam wil stadslandbouw boost geven

De Partij voor de Dieren Amsterdam wil stadslandbouw een boost geven. De gemeenteraad spreekt woensdag over een voorstel waar...

Lees verder