Spoed­debat over rol Amsterdam in gerech­te­lijke uitspraak CO2-reductie


24 juni 2015

De Amsterdamse Partij voor de Dieren wil op 1 juli een spoeddebat over de rol van Amsterdam in de landelijke opgave om de uitstoot van broeikasgassen versneld te beperken. Vandaag oordeelde de rechtbank in een zaak aangespannen door Urgenda, dat Nederland in 2020 de uitstoot van broeikasgassen met tenminste 25% moet hebben teruggebracht ten opzichte van 1990.

In 2013 stootte Amsterdam nog bijna 30% méér CO2 uit dan in 1990. Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Amsterdam: ‘De ambitie van Amsterdam is om in 2020 slechts 15% minder energie te verbruiken te opzichte van 2013. Dit college spreekt zelfs niet eens meer in termen van CO2-reductie en lijkt daarmee de ernst van klimaatverandering niet serieus te nemen. Wij hebben steeds aangedrongen op het sneller terugdringen van de CO2-uitstoot. Nu zelfs de rechter heeft geoordeeld dat de staat veel meer actie moet ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan willen wij weten welke extra maatregelen wethouder Choho (duurzaamheid) gaat treffen in Amsterdam en wanneer. Amsterdam moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen.’ De Partij voor de Dieren wil dat het Amsterdamse college de uitspraak van de rechter overneemt in Amsterdam en de klimaatambities opschroeft.

Internationale onderzoeken over klimaat geven aan dat landen als Nederland in 2020 tussen de 25 en 40% minder broeikasgassen zouden moeten uitstoten. Maar met het huidige beleid zou Nederland de uitstoot hoogstens kunnen terugbrengen met 17%.

Gerelateerd nieuws

Geen stedenband met Tel Aviv & Ramallah

Vandaag spreekt de gemeenteraad over de stedenband die het college van burgemeester en wethouders wil aangaan met Tel Aviv en...

Lees verder

Wethouder Kock heeft straks onnodig hertenbloed aan zijn handen

D66-wethouder Udo Kock wil 2.400 damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen afschieten. Zijn reden: de damherten eten tev...

Lees verder