Plastic tasje inwis­selen voor duurzame tas bij Partij voor de Dieren


4 september 2012

Vandaag kunnen Amsterdammers op drie locaties hun plastic tasjes inruilen voor een duurzame tas; deze actie wordt georganiseerd door de Partij voor de Dieren Amsterdam in het kader van duurzame dinsdag.“Afgelopen weekend voer de Partij mee met het Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen om het plasticprobleem onder de aandacht te krijgen. Vandaag krijgen mensen een oplossing aangereikt,” aldus Johnas van Lammeren fractievoorzitter Partij voor de Dieren.

Plastic zwerfafval is een groot probleem, niet alleen in Amsterdam. Inmiddels heeft plastic zich verspreid over de hele wereld. In de Stille Oceaan dobbert een plastic afvalhoop, die naar schatting 34 keer groter is dan Nederland. Ook in Amsterdamse grachten zit plastic. Dit afval komt bij een oostenwind ook terecht in de Noordzee. Eenmaal in het milieu fragmenteert het plastic en komt het terecht in de voedselketen.

Om een einde te maken aan het plastic zwerfafval dat wordt veroorzaakt door gebruik van plastic tasjes diende de Partij voor de Dieren Amsterdam in juli vorig jaar nog het initiatiefvoorstel ‘Einde gratis draagtas’ in. Hierin stelt de partij voor om een taks in te voeren op alle gratis draagtasjes. In reactie op het voorstel is de wethouder in gesprek gegaan met de retail om te kijken naar andere oplossingen dan een taks. Tot op heden is er echter geen structurele oplossing gevonden om het probleem van zwerftasjes te verminderen. Daarom komt de Partij voor de Dieren Amsterdam op woensdag 5 september met het “Initiatiefvoorstel duurzame draagtas” om op een andere manier het plasticprobleem aan te pakken in Amsterdam.

Als kick-off voor het nieuwe voorstel organiseert de Partij voor de Dieren Amsterdam vanmiddag een actie waarbij winkelende Amsterdammers hun plastic of papieren tasje kunnen inwisselen voor een duurzame tas. Geïnteresseerden kunnen vanaf 15.30 uur terecht bij de Albert Heijn-filialen aan de Jodenbreestraat, Sarphatistraat en in winkelcentrum Brazilië. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren zal in de Jodenbreestraat het eerste exemplaar overhandigen.

Gerelateerd nieuws

Esther Ouwehand aan het roer bij Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen

Met Tweede Kamerlid Esther Ouwehand als kapitein aan boord heeft de Partij voor de Dieren afgelopen weekend voor de tweede ke...

Lees verder

Partij voor de Dieren bij Groene Verkiezingsdebat

Op 4 september vond het Groene Verkiezingsdebat plaats in de Rode Hoed. Het heeft velen verbaasd dat hierbij de Partij voor d...

Lees verder