Amster­damse burge­meester geeft krachtig signaal af tegen dolfij­nen­slach­tingen Taiji


18 september 2015

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zal zich tijdens een handelsmissie in Japan in november uitspreken tegen de dolfijnenslachtingen die er momenteel plaatsvinden. Dit heeft hij gisteren toegezegd na vragen van de Amsterdamse fractie van de Partij voor de Dieren.

Elk jaar worden in het Japanse Taiji duizenden wilde dolfijnen bij elkaar gedreven. Deze dolfijnen worden vervolgens op barbaarse wijze gedood, uitmondend in één groot bloedbad. De dolfijnen worden vervolgens verkocht aan dolfinaria of afgeslacht voor hun vlees.

Handelsmissie
In november vindt er een handelsmissie naar Japan plaats. Tijdens deze missie brengt ook een delegatie uit de regio Amsterdam, onder leiding van de Amsterdamse burgemeester, een bezoek aan Japan. De Partij voor de Dieren vindt dat deze Amsterdamse delegatie de slachtingen van dolfijnen in Taiji zou moeten veroordelen. De burgemeester heeft toegezegd in een gesprek met de gouverneur van Tokio een krachtig signaal af te zullen geven. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren zal de burgemeester voor zijn vertrek naar Japan nog de dvd van de met een Oscar bekroonde documentaire The Cove overhandigen, zodat de burgemeester zelf de beelden kan bekijken van de dolfijnenslachtingen in Taiji.

Groeiend protest
Er is een groeiend internationaal protest tegen de dolfijnenslachtingen in Japan. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Timmermans heeft op verzoek van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer in 2014 de Nederlandse ambassadeur in Japan opgeroepen de slachtingen te veroordelen. Eerder hadden ambassadeurs van o.a. de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hun afkeuring geuit over de barbaarse slachtingen.

Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Amsterdam: “De kracht van de boodschap zit hem in de herhaling. De Nederlandse regering heeft de dolfijnenslachtingen vaker afgewezen, het is goed dat deze boodschap nu vanuit Amsterdam herhaald zal worden. Zo wordt de druk op Japan om te stoppen met de slachtingen opgevoerd. Er moet namelijk zo snel mogelijk een einde komt aan deze barbaarse dolfijnenslachtingen.”


Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Druk Leidseplein geen plek voor een kameel

Hordes clubbezoekers, groepjes dronken toeristen, hier en daar een opstootje en een kameel om mee op de foto te gaan: dit was...

Lees verder

EU-vragen over vieze Amsterdamse lucht

Vanuit het Europees Parlement zijn vragen gesteld over de vervuilde lucht in Amsterdam. De luchtkwaliteit op de Overtoom, de ...

Lees verder