Amsterdam neemt voorstel Duurzame Draagtas van Partij voor de Dieren aan


8 november 2012

Een voorstel van de Partij voor de Dieren om de verkoop van duurzame tassen aan de deur van supermarkten te stimuleren, kreeg vandaag de steun van de gehele gemeenteraad. Het is een nieuwe oplossing om zwerfplastic tegen te gaan en ondernemerschap te stimuleren. Nu belanden in Amsterdam elke maand 32 miljoen plastic tasjes in de prullenbak.

Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Amsterdam: “Door het aannemen van ons plan zet de stad weer een stap in de richting van duurzaam langetermijnbeleid. Iedere maand worden in Amsterdam 32 miljoen plastic tasjes weggegooid, terwijl we wereldwijd te maken hebben met een groot plasticprobleem. In de Stille Oceaan bevindt zich een plasticsoep die 34 keer groter is dan Nederland. Met dit voorstel pakken we een deel van dit probleem direct aan.”

De Partij voor de Dieren vindt dat het wegwerpen van dunne plastic tasjes moet worden tegengegaan. Dit kan door mensen aan te moedigen om stevige, milieuvriendelijke tassen te gebruiken voor hun boodschappen. Deze worden bij voorkeur aangeboden bij de ingang van winkels zoals supermarkten. Het distributiekanaal zou het netwerk van de Amsterdamse daklozenkrant Z! kunnen zijn. Daklozen kunnen dan een extra inkomen verwerven door de verkoop van duurzame tassen en aan het winkelend publiek wordt op het juiste moment een milieuvriendelijke tas aangeboden.

Johnas van Lammeren: “Dankzij de verkoop van het magazine Z! bestaat er al een distributienetwerk waardoor het extra makkelijk is om dit plan op te zetten tegen lage kosten. Bovendien krijgen daklozen door de verkoop een extra inkomstenbron. Als je er een leuke tas van maakt die ook toeristen willen hebben, draagt de tas ook bij aan city marketing. Op deze manier creëren we een win-win-win situatie.”

Gerelateerd nieuws

College wordt voorgelicht over misstanden in bontindustrie

Amsterdam 7 november 2012 – Het Amsterdamse college heeft vandaag van fractievoorzitter Johnas van Lammeren van de Partij voo...

Lees verder

Amsterdam spreekt zich uit tegen bont

Dankzij een aangenomen motie van Partij voor de Dieren spreekt gemeente Amsterdam spreekt zich uit tegen het gebruik en de...

Lees verder