Einde aan wrede bont­handel op de Amster­damse markt


28 februari 2018

Inleiding
Bont is een uitermate wreed, dieronvriendelijk en overbodig modeproduct dat helaas nog steeds in kleding en accessoires wordt toegepast. Achter bont gaat een wereld van groot dierenleed schuil die veel mensen niet kennen. Pelsdieren worden gefokt en in draadkooien opgesloten of ze worden in de natuur bejaagd met zeer pijnlijke wildklemmen. De dieren worden daarna levend gevild of geëlektrocuteerd. Ondertussen weten mensen die bont kopen vaak niet dat ze te maken hebben met echt bont en waar dat vandaan komt.

Agenda Dieren
Dankzij een voorstel van de Partij voor de Dieren is in de subsidieverordening bont als weigeringsgrond opgenomen. In de Agenda Dieren van de gemeente Amsterdam is hier aandacht voor: ‘De gemeente heeft zich in het verleden expliciet uitgesproken tegen het gebruik van pelsdieren voor hun bont. Concreet betekent dit dat de gemeente geen subsidie verleent aan evenementen waar bont wordt gebruikt.’

Bont op markten
Op markten wordt helaas nog volop bont verhandeld. De consument weet vaak niets over de herkomst van bont. Het gaat bijvoorbeeld om jassen met bontkragen, bontjassen of sleutel- en tashangers, die verkocht worden op plekken als de IJ-hallen, de markt op het Waterlooplein en vele andere plekken. De Partij voor de Dieren vindt dat Amsterdam zich verder moet inzetten om de verkoop van bont uit te bannen. Dieren zijn namelijk geen modeaccessoires. Een totaalverbod op de verkoop van bontproducten op Amsterdamse markten draagt bij aan het streven van de gemeente Amsterdam een bontvrije stad te zijn.

Voorstel
Verzoekt:
- een verbod op de verkoop van bontproducten op te nemen in de centrale Marktverordening en de gemeenteraad hier voor het najaar van 2018 over te informeren.

Het lid van de gemeenteraad van Amsterdam

J.F.W. van Lammeren (Partij voor de Dieren)

Voor

Tegen