Amsterdam gaat met mes en vork de klimaatcrisis te lijf!
Inleiding Het voedselsysteem is één van de meest complexe onderdelen van onze maatschappij. Dagelijks worden we als consument voor de keuze gesteld wat er op ons bord belandt, ook al staan we daar niet altijd bewust bij stil. Sommigen gaan vaak uit eten met wisselende gezelschappen, maar anderen eten voornamelijk thuis wat de pot schaft. Voordat een bakje frambozen, een blik kippensoep en een zak afbakcroissants in de keukenkast verdwijnen, hebben die er al een hele reis opzitten. Een gemiddelde Amsterdamse maaltijd legt namelijk 30.000 kilometer af[i] voordat het door ons wordt opgegeten. Tegelijkertijd is ongezond voedsel verleidelijk goedkoop en in overvloed aanwezig in de stad en kampt onze samenleving met een volksgezondheidprobleem doordat veel mensen overgewicht hebben. Je hoeft daarnaast de beelden uit de grootschalige dierenindustrie maar te zien om te begrijpen hoe schadelijk het voedselsysteem voor veel dieren is[ii]. Op je bord komen dus ethische, sociale, economische en duurzaamheidsvraagstukken samen. De ecologische voetafdruk van dierlijk voedsel We kunnen de klimaat- en ecologische crisis niet bestrijden zonder ons voedselsysteem aan te pakken. De huidige landbouw is met 26% wereldwijd de belangrijkste veroorzaker van broeikasgassen[iii] en de grootste drijver van ontbossing[iv]. Dit komt doordat er hele oerwouden worden gekapt om veevoer en palmolie te verbouwen. Om de biodiversiteit te redden zouden we de helft minder vlees moeten eten.[v] Zestig procent van alle dieren in de wereld leeft in gevangenschap voor de landbouw of visserij.[vi] Uit een in het wetenschapsblad Science gepubliceerd onderzoek[vii] is gebleken dat vlees en zuivelproducten een grotere impact op het milieu hebben dan plantaardige voeding. Het verschil zit vooral in de efficiëntie: vlees en zuivel leveren amper achttien procent van de calorieën en 37 procent van de eiwitten die door de mens geconsumeerd worden, maar gebruiken wel ruim 83 procent van de landbouwgrond en produceren 60 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Het minst milieubelastende vlees blijft 6 keer schadelijker voor het klimaat dan bijvoorbeeld erwten en gebruikt 36 keer meer landoppervlakte. Toch eten we nog massaal vlees en zuivel en houden we in Nederland miljoenen dieren voor handel met het buitenland[viii]. In 2018 zijn we voor het eerst in jaren zelfs meer vlees gaan eten dan daarvoor.[ix] Ook het vangen en kweken van vis trekt een wissel op de planeet. Het vangen van vis is de grootste bedreiging van de biodiversiteit in de oceaan. Een derde van de visserijen wordt overbevist en 60% bevindt zich op een kritieke grens van overbevissing.[x] Het kweken van vis in open water zorgt voor milieuschade door het gebruik van antibiotica, voer, mest en chemicaliën. Ook worden de gekweekte vissen vaak gevoerd met gevangen vissen, die daardoor weer overbevist raken.[xi] Bovendien zorgt stikstof, dat als gevolg van de industriële landbouw in het grondwater terecht komt en via de rivieren doorstroomt naar de oceaan, ervoor dat er dode zones ontstaan: hele gebieden waar geen plant of dier meer kan leven.[xii] Gezondheid Er valt enorm veel te zeggen over de relatie tussen voedsel en gezondheid en de sociaaleconomische context. Het gaat bij een gezond dieet om volwaardige voeding met de nodige voedingsstoffen. Deze keuze is echter lang niet zo makkelijk gemaakt, want we zien overal om ons heen goedkoop, bewerkt en voedingsstoffenarm voedsel wat de basis vormt van een hoop gezondheidsproblemen. Bovendien is het belangrijk te noemen dat plantaardig voedsel ook bewerkt, voedingsstoffenarm en daarmee ongezond kan zijn. Denk aan wit brood of frisdrank. Maar minder vlees en zuivel eten en méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten.[xiii] Bij een uitsluitend plantaardig dieet is het wel belangrijk voldoende B12 en ijzer bij te slikken. Vegetariërs hebben minder vaak last van diabetes type 2, en ook patiënten met diabetes type 1 hebben baat bij een vegetarisch dieet.[xiv] Het eten van rood vlees en bewerkt vlees wordt door de WHO beschouwd als waarschijnlijk kankerverwekkend[xv]. Ook het Voedingscentrum besteedt de laatste jaren steeds meer aandacht aan veganisme en roept op tot een plantaardiger dieet.[xvi] Amsterdams voedselbeleid Er is in Amsterdam een gigantische vraag naar veganistische producten. Er zijn maar vier steden in de wereld waar de bewoners vaker online naar veganisme zoeken.[xvii] Bij de aankondiging van de nieuwe voedselstrategie voor Amsterdam sprak de verantwoordelijke wethouder grote ambities over ons voedselsysteem dat “niet gezond en niet duurzaam is” en pleitte voor het “verminderen van onze vleesconsumptie”.[xviii] Toen wetenschappers van het IPCC stelden dat er tussen 2050 en 2100 een wereldwijd voedseltekort dreigt als we klimaatverandering niet in toom houden[xix] beloofde de wethouder “de handschoen op te pakken, om te bereiken dat we bewuster met voedsel omgaan.”[xx] Deze ambitie heeft de gemeente nog niet omgezet in concrete maatregelen en daarom komt de Partij voor de Dieren nu met een 3-puntenplan voor meer plantaardig eten in Amsterdam. De feiten over ons voedselsysteem zijn bekend, de urgentie is groot. De klimaat- en ecologische crisis dwingen ons nu tot actie. Laten we met mes en vork de klimaatcrisis te lijf gaan! Opzet en financiële dekking Met dit voorstel presenteert de Partij voor de Dieren een 3-puntenplan om te bereiken dat Amsterdammers en bezoekers in de stad vaker kiezen voor plantaardig en minder vaak voor dierlijk eten. Deze punten worden in dit initiatiefvoorstel stuk voor stuk uitgewerkt met concrete maatregelen die de gemeente Amsterdam zou kunnen nemen. Het gaat om de volgende punten: 1. Stimuleren van een groter plantaardig voedselaanbod Om kennis op te doen en ter inspiratie voor mogelijke maatregelen is voor de totstandkoming van dit initiatiefvoorstel gesproken met een aantal maatschappelijke organisaties en experts. Deze zijn echter niet verantwoordelijk te houden voor de voorgestelde maatregelen, omdat de fractie van de Partij voor de Dieren Amsterdam deze compleet voor haar rekening neemt. We hebben gesprekken gevoerd met de volgende organisaties en mensen:
Omdat de voedselstrategie bestaat uit verschillende maatregelen en thema’s, wordt “nauw samengewerkt met alle gemeentelijke programma’s waar voedsel een rol in speelt of kan gaan spelen.”[xxviii] Gezien de grote impact van ons voedselsysteem op het klimaat is het logisch voor dekking primair te kijken naar het programma Amsterdam klimaatneutraal. Het 3-puntenplan voor een plantaardiger Amsterdam 1. Stimuleren van een groter plantaardig voedselaanbod Hippe, veganistische eetgelegenheden springen door heel Amsterdam als paddenstoelen uit de grond. Ook zijn er tal van restaurants uit de vele culturen die Amsterdam rijk is die traditionele veganistische gerechten serveren. Het is de reden dat Amsterdam in 2017 werd uitgeroepen tot vegan hoofdstad van Europa. Maar ondertussen eten we in Nederland voor het eerst in jaren ook weer meer vlees dan het jaar daarvoor, juist buiten de deur.[xxix] De horeca kan dus een belangrijke rol spelen in de eiwittransitie, zowel in het promoten van lekkere plantaardige maaltijden als in het verminderen van dierlijke consumptie. Tegelijkertijd kan de gemeente invloed uitoefenen door regels te stellen, horecagelegenheden te stimuleren meer plantaardige opties te serveren en vegan en vegan-vriendelijke restaurants aandacht te geven. Zo is in de Belgische stad Gent de donderdag uitgeroepen als ‘Veggiedag’ in samenwerking met restaurants.[xxx] Bewoners worden met campagnes opgeroepen op donderdag vegetarisch te eten en restaurants krijgen professionele hulp met het bereiden van plantaardige gerechten. Inmiddels doen 951 restaurants mee in Gent en heeft het initiatief navolging gekregen in steden over de hele wereld, van Nijmegen tot Sao Paolo en New York. In Nederland is de Meatless Monday al een bekend fenomeen en Amsterdam kan dit verder onder de aandacht brengen en toepassen in overheidsgebouwen en gesubsidieerde instellingen. De gemeente kan ook inzetten op het stimuleren van onderzoek naar de productie en verwerking van plantaardig voedsel. Al in 2006 werd onder wethouder Marijke Vos, in het programma Proeftuin Amsterdam[xxxi], interdisciplinair onderzoek ingezet naar voedsel. Met de Werkplaats Voedsel[xxxii] wordt dit nu weer opgepakt door de gemeente en ontstaat de mogelijkheid om de nadruk te leggen op plantaardig voedsel. Nederland kent wel honderden gedreven ondernemers die zich bezig houden met veganisme en plantaardig eten. Dit gaat van horeca, tot kleinschalige productie en verwerking, webshops en ouderwetse winkels. Door vegan-ondernemers naar de stad te trekken, met elkaar in contact te brengen en ze te ondersteunen kan de gemeente de eiwittransitie een belangrijke impuls geven en meer ruimte geven aan kleinschalige, lokale en plantaardige ondernemers. De Partij voor de Dieren Amsterdam ziet de volgende mogelijke concrete maatregelen om een groter plantaardig voedselaanbod te stimuleren via de horeca en andere ondernemers:
2. Amsterdammers en bezoekers verleiden tot het maken van plantaardige keuzes ‘Melk is goed voor elk’, ‘Melk moet’, en ‘Melk de Witte Motor’. Al sinds de jaren dertig probeert de melkindustrie ons te overtuigen van het belang van melk voor onze gezondheid door middel van door de overheid gesubsidieerde campagnes (om boeren die kampten met melkoverschotten aan het werk te houden). Na decennia van lobby zit melk diep in onze cultuur ingebakken.[xxxvi] In de documentaire The Game Changers wordt inzichtelijk hoe ook de vleesindustrie jarenlang aan het imago van vlees heeft gewerkt, zodat we vlees nu zien als ‘stoer’ en ‘mannelijk’.[xxxvii] We kunnen niet naar een plantaardig(er) dieet zonder deze beelden te doorbreken. Als de hele stad volhangt met vleesreclames zijn campagnes voor plantaardig eten gedoemd te mislukken. Er zal dus moeten worden gestopt met de promotie van dierlijke voeding en tegelijkertijd juist moeten worden ingezet op voorlichting over en verleiding tot plantaardige alternatieven. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven ontstaan vanuit de samenleving om meer plantaardig eten te promoten. Landelijk is de Nationale Week Zonder Vlees bij velen inmiddels bekend: een campagne die Nederlanders oproept mee te doen aan een week geen vlees eten. Ook het wereldwijde initiatief Meatless Monday krijgt steeds meer bekendheid in Amsterdam. De Vrije Universiteit Amsterdam doet hier bijvoorbeeld aan mee, wat inhoudt dat de cateraar Sodexo als onderdeel van hun duurzaamheidsplan elke maandag meer vegetarische opties aanbiedt en over de voordelen communiceert[xxxviii]. Verder zijn er de afgelopen jaren verschillende festivals georganiseerd waarbij het promoten van plantaardig eten centraal stond: het Vegan Food Festival, Veggie Festival en Viva Las Vega’s. Toch is een plantaardige keuze niet vanzelfsprekend en wordt er zoals hierboven beschreven nog steeds veel vlees gegeten. ‘Waar vind je lekkere veganistische recepten?’ en ‘Kan je wel gezond vegan zijn?' -het zijn veelgehoorde vragen als het over plantaardig eten gaat. Een gebrek aan kennis is voor mensen nog een beperking om plantaardig(er) te eten. En jong geleerd is oud gedaan. Jamie Oliver vertelde hierover in zijn Ted Talk hoe volwassenen geneigd zijn op de automatische piloot terug te vallen op simpele gerechten die zij op jonge leeftijd hebben geleerd te bereiden[xxxix]. De gemeente kan plantaardig eten onderdeel maken van het reguliere onderwijs, voor verschillende groepen volwassen Amsterdammers educatie over plantaardig eten organiseren en de kennis over plantaardig voedsel bij voedselprofessionals vergroten. Zo is de gemeente al betrokken bij het opleidingstraject House of Hospitality en de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool voor Amsterdam en wil de gemeente hierin meer aandacht laten opnemen voor gezond en duurzaam voedsel. Dit kan de gemeente direct concreter maken door het belang van meer plantaardige voeding hierbij te betrekken. De Partij voor de Dieren Amsterdam ziet de volgende mogelijke concrete maatregelen om Amsterdammers en bezoekers van de stad te verleiden tot het maken van plantaardige keuzes:
3. Aanjagen van de eiwittransitie binnen het voedselsysteem door samenwerking en lobby. Veel beslissingen worden op nationaal of internationaal niveau gemaakt. Zo is er een Europese subsidie voor schoolmelk die verplicht moet worden uitgegeven door landen. Aan welk bedrijf landen deze subsidie geven en hoe ze dit bepalen is aan de landen zelf, maar dat het niet om plantaardige melk mag gaan is vastgelegd. In Nederland krijgt Campina op dit moment de subsidie. Ze gebruikt deze om kinderen melk en suikerrijke chocolademelk en drinkyoghurt te geven.[xliii] Een soortgelijk verhaal geldt voor Europese vleessubsidies. Producent van vegetarische en veganistische producten Jaap Korteweg riep vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmersmans eerder dit jaar dan ook op om vleessubsidies te gebruiken voor vegetarische alternatieven.[xliv] Ook hebben banken een grote rol in de voedselindustrie. Door te investeren de grootschalige kap van oerwouden voor het verbouwen van soja[xlv] en door boeren vast te laten houden aan een bewezen vervuilende bedrijfsvoering houden ze het huidige systeem in stand. Internationale samenwerking is cruciaal om hier iets aan te doen. Ook de prijzen van voedsel komen internationaal tot stand. De wereldvoedselmarkt leidt op dit moment tot grootschalige productie van zo goedkoop mogelijke producten. True Pricing is een organisatie die een methode heeft ontwikkeld om de echte prijs van producten te berekenen, waarbij ook de impact op de planeet wordt meegenomen. Hier komt bijvoorbeeld uit dat Nederlandse melk weliswaar minder schade veroorzaakt dan melk die elders wordt geproduceerd, maar dat de productie van plantaardige melk zelfs een positieve bijdrage kan leveren aan de staat van de planeet.[xlvi] Om duurzame veranderingen in ons voedselsysteem voor elkaar te krijgen zijn samenwerking en lobby dan ook onmisbaar. Amsterdam pleit al actief bij de Rijksoverheid voor onder andere het instellen van een suikertaks op frisdranken, een verlaging van de btw voor groente, fruit en water en ondersteunend beleid om de (toenemende) beschikbaarheid van het ongezonde voedselaanbod in te dammen. Juist voor de eiwittransitie is het van belang om verder te kijken dan de gemeentegrenzen en de problematiek breed aan te kaarten. De Partij voor de Dieren Amsterdam ziet de volgende mogelijke concrete maatregelen om de eiwittransitie binnen het voedselsysteem aan te jagen via gemeente-overstijgende samenwerkingsverbanden en lobbyinitiatieven:
|
[i] https://www.lokaalvoedselflevoland.nl , https://www.parool.nl, https://www.nporadio1.nl
[iii] https://science.sciencemag.org
[iv] https://globalforestatlas.yale.edu
[vii] http://science.sciencemag.org
[ix] https://www.wakkerdier.nl
[xi] https://www.milieucentraal.nl
[xii] http://webarchive.loc.gov
[xiii] https://www.voedingscentrum.nl
[xiv] https://www.diabetesfonds.nl
[xvi] https://www.voedingscentrum.nl
[xxi] https://www.veganisme.org/
[xxiii] https://v-entrepreneurs.com/
[xxiv] https://evengeenvlees.nl/
[xxv] http://foodcouncilmra.nl/
[xxvii] https://sarphati.amsterdam/
[xxviii] Raadsbrief ‘Stand van zaken voedselstrategie’, 8 juli 2020.
[xxix] https://www.wakkerdier.nl
[xxxii] https://openresearch.amsterdam
[xxxiii] Zie pagina 16, ontwikkeling ‘m’ in Bijlage 2 ‘Overzicht per actielijn voedselstrategie van initiatieven
en activiteiten’ behorende bij raadsbrief ‘Stand van zaken voedselstrategie’, 8 juli 2020.
[xxxiv] Zie pagina 16, ontwikkeling ‘q’ in Bijlage 2 ‘Overzicht per actielijn voedselstrategie van initiatieven
en activiteiten’ behorende bij raadsbrief ‘Stand van zaken voedselstrategie’, 8 juli 2020.
[xxxv] https://citydealvoedsel.nl
[xxxvii] https://gamechangersmovie.com/
[xxxviii] https://www.greenofficevu.nl
[xl] https://veganchallenge.nl/
[xli] Zie pagina 9, activiteit ‘a’ in Bijlage 2 ‘Overzicht per actielijn voedselstrategie van initiatieven
en activiteiten’ behorende bij raadsbrief ‘Stand van zaken voedselstrategie’, 8 juli 2020.
[xlii] https://www.youtube.com/
[xliii] https://trotsemoeders.nl
[xlv] https://radar.avrotros.nl
[xlvi] https://trueprice.org/consumer/
[xlvii] https://voedselverbindt.nl/
[xlviii] https://citydealvoedsel.nl/
[xlix] http://www.milanurbanfoodpolicypact.org/
[l] https://tappcoalition.eu/true-pricing-of-food
[li] Zie pagina 16, ontwikkeling ‘l’ in Bijlage 2 ‘Overzicht per actielijn voedselstrategie van initiatieven
en activiteiten’ behorende bij raadsbrief ‘Stand van zaken voedselstrategie’, 8 juli 2020.
Status
Ingediend
Voor