Een duurzame toekomst voor evenementen in Amsterdam
De gemeenteraad van Amsterdam besluit
- In te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel
- het college van burgemeester en wethouders te verzoeken:
- In nauwe samenwerking met de evenementensector en buurgemeenten te onderzoeken of er een locatie geschikt kan worden gemaakt voor een purpose-built evenemententerrein voor grote muziekevenementen in of rondom Amsterdam, waarmee:
- Verschillende belangrijke groengebieden in de stad kunnen worden ontzien;
- overlast voor mens, dier en natuur tot een absoluut minimum beperkt kan worden;
- organisatoren meerjarige zekerheid kan worden geboden en bezoekers duidelijkheid
- duurzame evenementen blijvend geborgd worden in de stad;
- De financiële gevolgen van het plan inclusief eventuele terugverdienmogelijkheden en mogelijk financiële samenwerking met andere partners overzichtelijk te maken voor de gemeenteraad;
- Te onderzoeken of de opbrengsten -deels- ten goede kunnen komen aan de beheertekorten in groengebieden en/of recreatieschappen, zodat evenementen niet meer nodig zijn om de begroting rond te krijgen.
- In nauwe samenwerking met de evenementensector en buurgemeenten te onderzoeken of er een locatie geschikt kan worden gemaakt voor een purpose-built evenemententerrein voor grote muziekevenementen in of rondom Amsterdam, waarmee:
Inleiding
Het evenementenseizoen is momenteel in volle gang. Met een drankje in de hand, genietend van de zon en dansend op de muziek van de beste artiesten kunnen Amsterdammers en bezoekers jaarlijks op circa 50 grote muziekevenementen feest vieren. Maar deze grote muziekevenementen zijn niet voor iedereen een feestje. Te denken valt aan vele bewoners die regelmatig te maken krijgen met ernstige geluidsoverlast, Amsterdammers die niet in staat zijn om hun favoriete park op te zoeken voor wat welverdiende rust in de steeds heter wordende zomers, of dieren (boven én- ondergronds) die verstoord worden door vele duizenden stampende bezoekers, lichtshows en geluidsoverlast. Al langer speelt deze discussie in de stad. Hoeveel ruimte maken wij vrij voor grote muziekevenementen en waar in de stad is ruimte om deze in te passen?
Met dit initiatiefvoorstel roept de Partij voor de Dieren het college op om serieus werk te maken van een duurzame een toekomstbestendige oplossing waar de overlast voor mens, dier en natuur tot een minimum beperkt wordt: een purpose-built evenemententerrein. Naast dat een dergelijk concept veel duurzamer kan worden ingericht dan nu het geval is, biedt een vast terrein de mogelijkheid om grote muziekevenementen die nu op kwetsbare plekken in en rondom de stad plaatsvinden, zoals het Flevopark, het Twiske en de Gaasperplas te verplaatsen naar een duurzame en toekomstbestendige locatie. Dit zou pas een waar feestje zijn voor álle Amsterdammers, mens én dier.
Het nieuwe evenementenbeleid
Amsterdam is een stad in verandering. De huidige coalitie stuurt tot 2050 aan op de bouw van 150.000 woningen, 250.000 nieuwe inwoners, en 200.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Deze groei van de stad zal ertoe leiden dat de nu al schaarse ruimte in de stad in de toekomst steeds schaarser wordt en (nog) intensiever gebruikt zal worden, en dit is merkbaar voor alle Amsterdammers: de druk op de openbare ruimte neemt toe. Onze prachtige groene parken zullen in toenemende mate een plek zijn om gezelligheid, drukte en feest op te zoeken en minder geschikt worden om even een rustige wandeling te maken, een vogel te horen fluiten of onze verbondenheid met de natuur te ervaren. Deze toenemende drukte is een bron van ergernis voor veel Amsterdammers. En grote (muziek)evenementen zijn het verstorende toppunt. Met het afsluiten van grote delen - normaliter openbaar - park, en het produceren van gigantisch hoge decibels vragen de festivals veel van alle bewoners uit de buurt, mens en dier. Ze dragen bij aan de verdere verdrukking en vercommercialisering van onze kostbare groene plekken.
Het college deelt bovendien deze conclusie, zo blijkt uit de toelichting op de voorgestelde APV-wijziging zoals besproken in de commissievergadering Financiën, Kunst en Diversiteit van 23 mei jongstleden:
“Evenementen zijn voor veel Amsterdammers niet alleen maar een feest. Voor sommigen zijn ze zelfs synoniem voor overlast, hinder of ergernis. De ergernis van sommige Amsterdammers over de hinder die evenementen veroorzaken, staat niet op zichzelf. Het past in een bredere trend waarin de groei en ontwikkeling van de stad – onder andere door meer toerisme en bedrijvigheid in de stad – zorgt voor meer drukte en daarmee een toenemende druk op de leefbaarheid in de stad. De opeenstapeling van ergernissen – bijvoorbeeld over airbnb, de vele toeristen, het verdwijnen van buurtwinkels en andere voorzieningen – maakt dat Amsterdammers zich vaker vervreemd voelen van hun woonomgeving. Evenementen zijn een zeer zichtbare exponent van de groeiende stad en al zijn ze dan misschien niet het enige of het grootste probleem – ze dragen wel bij aan het leefbaarheidsvraagstuk waar Amsterdam mee worstelt2.”
In 2018 is het huidige evenementenbeleid ingevoerd mede om deze zorgen te verlichten. In onze drukke, steeds verder verdichtende stad hadden steeds meer Amsterdammers last vanevenementen en werd de roep om maatregelen groter. Dit beleid stelde daarom normen voor geluid en het gebruik van de openbare ruimte, en stelde ook grenzen aan het aantal grote (muziek)evenementen. Toch constateert het college dat het resultaat een ‘gemengd beeld’ geeft3. Evenementen zijn in de afgelopen jaren namelijk steeds groter geworden en voor meer hinder en overlast gaan zorgen. In 2023 gaf Amsterdam mede daarom het startschot voor het vernieuwen van het evenementenbeleid. Naast het diverser en gevarieerder maken van het aanbod, een ontwikkeling die onze fractie enorm steunt, moet het nieuwe beleid erop toezien dat de balans tussen levendigheid en leefbaarheid gewaarborgd wordt. En volgens de Partij voor de Dieren is die balans nu nog te vaak zoek, de leefbaarheid wordt door de levendigheid overschreeuwd.
Het meest recente onderzoek van R2Research over de ervaring van Amsterdammers met het evenementenaanbod ondersteunt dit4. Bijna één op de drie Amsterdammers ervaart wel eens overlast van evenementen in de wijk. Daarbij zegt 20% geluidsoverlast te ondervinden en 16% last te hebben van rotzooi of beschadigingen in de wijk na afloop van een evenement. De ervaren overlast is zelfs licht toegenomen ten opzichte van 20195. Toen was dit nog 24% en was de overlast ten aanzien van geluid en rotzooi of beschadigingen respectievelijk nog 19% en 14%. Hieruit kan worden opgemaakt dat het huidige evenementenbeleid er niet in is geslaagd de ervaren overlast voor bewoners te verminderen en de leefbaarheid te bewaken.
Bovendien dient de levendigheid niet alleen ten behoeve van de mens bewaakt te worden; ook dier en natuur zijn regelmatig de dupe van evenementen. Afgelopen maand werd pijnlijk duidelijk dat Nederland “kampioen biodiversiteitsverlies” is van Europa en zelfs de Wereld6. Slechts 15 procent van de biodiversiteit die Nederland ooit had resteert. Verschillende kennisinstellingen publiceerden op 22 mei j.l. een online dashboard waaruit blijkt dat de biodiversiteitsdoelstellingen voor 2030 uit zicht raken7. De intensieve landbouw heeft grote delen van Nederland opgeëist en het natuurlijke leefgebied van veel dieren vernietigd. Door de monocultuur en het grootschalige pesticidengebruik in de landbouw zijn planten kwetsbaarder geworden voor ziektes en plagen en is het bodem- en waterleven aangetast. Maar ook de verstedelijking, toegenomen bevolkingsdichtheid en recreatiedruk zijn een grote oorzaak voor de afname in biodiversiteit8. Het leefgebied van veel dieren is hierdoor sterk verkleind. De duizenden stampende bezoekers, felle lichtshows en de harde vuurwerkknallen van evenementen zorgen voor verstoring van vele diersoorten. Een literatuuronderzoek uitgevoerd in opdracht van de gemeente Amsterdam laat zien dat verschillende diersoorten, zoals vogels, vleermuizen en andere zoogdieren verstoring kunnen ondervinden van festivals. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot minder broedsucces9. Al eerder vroeg de Partij voor de Dieren aandacht voor de verstoring van broedvogels door festivals in onder andere het Twiske, de Gaasperplas en het Flevopark101112.
De Partij voor de Dieren erkent -net als het college- dat het voor mensen van groot belang is om samen te komen, samen te genieten en samen te bewonderen. Festivals en evenementen zijn hiervoor bij uitstek een mogelijkheid. Echter constateert ondergetekende momenteel een onevenredige belasting voor mens, dier en natuur in en rondom de kwetsbare groene parken. Daarom vraagt dit initiatiefvoorstel op zoek te gaan naar een alternatief. Ondanks de goede intenties van het college vraagt de Partij voor de Dieren zich af of het aangekondigde nieuwe evenementenbeleid voldoende waarborgen zal bieden voor mens, dier en natuur in de stad. Ondergetekende vreest dat de rust, stilte en bezinning die Amsterdam haar bewoners moet bieden verloren gaat met de toekomstige groei van de stad. De Partij voor de Dieren ziet echter kansen: evenementen kunnen ook deel van de oplossing worden. Ondergetekende komt daarom met het voorstel om een vast evenemententerrein te ontwikkelen voor de stad.
Een purpose-built evenemententerrein: een duurzame toekomst voor evenementen in Amsterdam
Stel je voor: een bruisend, vast festivalterrein in Amsterdam, speciaal ontworpen om grote en kleine festivals te organiseren, waar jaarlijks de beste artiesten van de wereld komen optreden en vele Amsterdammers met veel plezier naar toegaan. Voor organisatoren biedt het terrein zekerheid en een gestroomlijnd planningsproces dankzij de vaste locatie en beschikbare voorzieningen. De vaste infrastructuur voorkomt schade aan natuur zoals grasvelden en bomen, terwijl bezoekers dankzij goede openbaar vervoers- en treinverbindingen het terrein gemakkelijk kunnen bereiken. Gedeelde opslagruimtes vereenvoudigen de logistiek en besparen kosten, doordat tenten, stages en apparatuur voor meerdere festivals gebruikt kunnen worden. Duurzaamheid staat centraal met vaste energieaansluitingen en lichtmasten, waardoor vervuilende diesel aggregaten overbodig worden. Een vaste camping met voorzieningen kan festivalgangers eventueel een comfortabele overnachting bieden. Vaste toiletten en douches verhogen het comfort van bezoekers, zonder lange wachtrijen of ongemakken. De impact op dieren en vogels wordt geminimaliseerd door het doordachte ontwerp van het terrein, en de strategische ligging zorgt ervoor dat overlast voor omwonenden beperkt blijft. Met dit vaste festivalterrein vervult Amsterdam een voorbeeldfunctie en zorgt hiermee voor een duurzame oplossing waar festivals kunnen groeien en experimenteren, maar ook zekerheid krijgen, zonder dat dit ten koste gaan van de biodiversiteit in parken.
Duurzaam, duidelijk, diervriendelijk
Een vaste festivallocatie biedt veel duurzame voordelen. De locatie kan worden ontworpen met energie-efficiënte infrastructuren, recyclingprogramma's en hernieuwbare energiebronnen. Door de locatie herhaaldelijk te gebruiken, kunnen organisatoren investeren in een duurzame infrastructuur die lang meegaat, waardoor de ecologische voetafdruk van tijdelijke constructies wordt verminderd. Daarnaast kunnen ze permanente faciliteiten zoals sanitair, douches, parkeerplaatsen, podia en groene ruimtes aanleggen, wat zowel de duurzaamheid en kwaliteit van evenementen ten goede komt. Ook biedt een vaste festivallocatie efficiënte infrastructuur. Amsterdam kan investeren in duurzame en kwalitatief hoogwaardige voorzieningen zoals openbaar vervoer, fietspaden en aan- en afvoer wegen, die specifiek zijn ontworpen om grote evenementen te ondersteunen. Dit leidt tot een betere afhandeling van bezoekersstromen en vermindert tijdelijke opbouwkosten.
Ook zorgt een vaste locatie voor meer duidelijkheid. Voor bezoekers zorgt het voor consistentie, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten wat betreft toegang, voorzieningen en logistiek. Dit maakt de planning gemakkelijker en verhoogt het comfort. Voor organisatoren verbetert een vaste locatie de communicatie, omdat ze duidelijke en consistente informatie kunnen verstrekken over routebeschrijvingen, regels en voorzieningen, wat verwarring minimaliseert. Bovendien wordt het beheren van vergunningen en voldoen aan lokale regelgeving eenvoudiger, omdat de organisator bekend is met de vereisten en processen van de locatie, wat resulteert in een efficiëntere goedkeuringsprocedure.
Een vaste festivallocatie biedt continuïteit en betrouwbaarheid, waardoor er een sterke band kan ontstaan tussen het evenement en de bezoekersgemeenschap. Deze vaste plek maakt het mogelijk voor organisatoren om hun logistieke processen te verfijnen door ervaring op dezelfde locatie, wat leidt tot een efficiëntere opbouw en afbraak, verbeterde veiligheidsmaatregelen, en een beter georganiseerde evenementenervaring. Bovendien kunnen langdurige samenwerkingen met lokale leveranciers, beveiligingsdiensten, en andere partners worden versterkt, wat bijdraagt aan de algehele kwaliteit en consistentie van het evenement.
Een zorgvuldig geselecteerde vaste locatie is dier- en natuurvriendelijk, ver weg van belangrijke broedgebieden. Dit minimaliseert verstoringen voor broedende vogels, cruciaal voor hun voortplanting. Strategische keuzes en permanente geluidsbarrières verminderen geluidsoverlast voor vogels en andere dieren, wat stress en verstoring van hun natuurlijke activiteiten minimaliseert. Verlichting op de locatie is zo ontworpen dat lichtvervuiling wordt geminimaliseerd, wat essentieel is voor nachtdieren en lichtgevoelige vogels. Bovendien zorgt de vaste festivallocatie ervoor dat kwetsbare natuurgebieden worden ontzien, wat van groot belang is voor de biodiversiteit van de stad. Festivals worden vaak gehouden in parken en natuurgebieden, wat leidt tot verstoring van flora en fauna. Met de nieuwe locatie blijven deze groene oases toegankelijk voor bewoners, vrij van de drukte en (geluids)overlast van grote evenementen.
Nieuwe beginners locatie en grote vaste evenementen locatie
In de door wethouder Touria Meliani in juni 2024 gepresenteerde visie op het evenementenbeleid, "Amsterdam Bruisende Stad"13, stelt het college voor om een speciale locatie te creëren voor nieuwe en beginnende festivalorganisatoren. Deze opvallende wens is een belangrijk onderdeel van de visie op evenementen en festivals voor de komende tien jaar. Het doel van deze nieuwe locatie is om een vaste plek te bieden waar beginnende organisatoren kunnen experimenteren en groeien. Hoewel het nog onduidelijk is hoe deze locatie eruit zal zien en waar deze precies zal worden gevestigd, is het plan om hier eind 2025 duidelijkheid over te hebben na afronding van het onderzoek.
Als er gezocht wordt naar een vaste kleine locatie voor beginnende organisatoren, kunnen tegelijkertijd ook opties en overwegingen voor een grotere vaste festivallocatie worden meegenomen. Beginnende organisatoren die de kans krijgen om hun evenementen op een vaste kleine locatie te organiseren, kunnen bij succes doorgroeien naar een groter formaat. Om de leefbaarheid in de stad daadwerkelijk te vergroten zullen deze nieuwe terreinen volgens de indiener niet bovenop de huidige locaties moeten komen, maar worden een aantal van de meest kwetsbare bestaande locaties vervangen. Dit betekent dat de druk op gevoelige gebieden verminderd kan worden, terwijl er tegelijkertijd ruimte wordt geboden voor groei en ontwikkeling van nieuwe festivalorganisatoren.
Positieve signalen vanuit de sector
Vanuit de sector is informeel meerdere malen positief gereageerd op het idee van een vast evenemententerrein. Er zijn dan ook veel voordelen. Ten eerste neemt het de onzekerheid weg: festivals moeten lang van tevoren plannen en hebben duidelijkheid nodig. Ook het college onderschrijft het belang van zekerheid voor organisatoren. Zoals gesteld in de raadsinformatiebrief van afgelopen zomer: “Het [is] belangrijk om de parels in het festivalaanbod voor de stad te behouden, onder meer door de beeldbepalende festivals meerjarig zekerheid te bieden van een plek in de stad”. Daarnaast scheelt het aanzienlijk in de kosten. Het is niet nodig om steeds weer nieuwe infrastructuur aan te leggen en vanaf nul te beginnen, wat resulteert in lagere productiekosten en minder benodigd personeel. Dit kan mogelijk leiden tot lagere ticketprijzen. Ook is er geen gedoe meer met vergunningen, wat de organisatie eenvoudiger maakt. Er is minder gedoe met omwonenden, belangengroepen en instanties. Bovendien biedt een vast terrein veel meer comfort voor bezoekers, personeel en artiesten.
Naast alle bovengenoemde voordelen is een vaste festival locatie ook financieel gezien voordelig. Organisatoren zullen huur betalen om de locatie te mogen gebruiken, zoals gangbaar is voor elke locatie. Een voorzichtige schatting leert ons dat de kosten voor het verwerven van een geschikte locatie voor een groot muziekfestival inclusief alle locatie specifieke benodigdheden, zoals energie, water en podia, voor organisatoren rond de 150.000 euro ligt14. Worden er bij wijze van spreken minimaal zes festivals per jaar georganiseerd, dan de kan de gemeente 1 miljoen bijschrijven op jaarbasis. Geef het een aantal jaar en de gemeente kan als verhuurder van het terrein op termijn de initiële aanleg- en opstartkosten van het creëren van het terrein terugverdienen. Vanaf dat punt genereert de locatie alleen maar winst, wat bijdraagt aan een gezonde gemeentelijke begroting. Eventueel kan financiële samenwerking met andere partners een mogelijkheid zijn om de begroting voor een vast festivalterrein rond te krijgen.
Succesvolle voorbeelden uit andere landen
In verschillende landen zijn succesvolle voorbeelden te vinden van vaste outdoor evenemententerreinen. Meestal gaat het hierbij om oude industrieterreinen die over de jaren heen hun oorspronkelijke functie hebben verloren en worden hergebruikt als evenementen locatie. In Berlijn, vind je bijvoorbeeld Tempelhof, een oude luchthaven die getransformeerd is tot evenementen locatie en jaarlijks de thuisbasis is van festival Lollapalooza. Met 25 hectare is Tempelhof het grootste open-air evenemententerrein midden in een stad15. Ironisch is dat Tempelhof juist als vliegveld de deuren sloot vanwege de grote mate van overlast die werd ervaren door omwonenden: in een referendum over de sluiting van de luchthaven stemde ruim 60% van de stemmers voor de sluiting16.
Daarnaast zijn er nog tal van evenementenlocaties in andere landen die voor Amsterdam als voorbeeld kunnen dienen. Te denken valt aan Dolní Vítkovice17, een oud ijzer complex in Tsjechië, of Ferropolis in Duitsland dat bekend is van het meerdaagse festival Melt en concerten van onder andere Metallica en Linkin Park18. Ook oude industriële gebieden in Amsterdam kunnen geschikt zijn voor een vast evenemententerrein.
Welke locaties in Amsterdam zijn hiervoor geschikt?
De Partij voor de Dieren ziet legio kansen voor een vast evenemententerrein in Amsterdam. Allereerst denkt ondergetekende aan de Amsterdamse Haven. De haven zal de komende jaren een enorme transitie ondergaan, zoveel is duidelijk. Een deel van de haven zal worden getransformeerd tot een gemengd woon-werkgebied, Haven-Stad. En waar fossiele brandstoffen nu nog een vitaal onderdeel zijn van onze haveneconomie, gaat de haven in de toekomst onze stad, als “batterij van de regio” voorzien van schone energie en ruimte bieden voor de circulaire transitie19. Dit heeft grote ruimtelijke consequenties voor de haven als geheel, maar biedt wat de Partij voor de Dieren betreft ook kansen om werk te maken van een duurzame evenementenlocatie in de Haven, waar de ervaren overlast voor mens én dier tot een absoluut minimum beperkt wordt. Graag ziet ondergetekende dat de Haven als prioritair zoekgebied wordt aangemerkt. Hierbij ligt er bovendien de kans om extra meerwaarde toe te voegen door industriële elementen van het havengebied te verwerken in het vaste evenemententerrein.
Een andere locatie waar de Partij voor de Dieren mogelijkheden ziet is Schiphol. Amsterdam kondigde recent aan in de Position Paper ten aanzien van Schiphol te zullen gaan pleiten voor het wettelijk vastleggen van een maximumaantal van 400.000 vliegtuigbewegingen op jaarbasis20. Als Amsterdam als activistisch aandeelhouder de komende jaren succesvol is in het realiseren van substantiële krimp van de luchthaven tot 400.000 vluchten, of zelfs nog minder, dan ligt er wat de Partij voor de Dieren de unieke mogelijkheid om een deel van Schiphol om te vormen tot industriële festival locatie, waar ruimte is voor originele elementen van de luchthaven zoals landingsbanen, terminals en gates en dat daarmee een allure zou kunnen krijgen vergelijkbaar met Tempelhof in Berlijn. Hier lijkt de Polderbaan, de baan het verste weg van bewoond gebied of natuur, het meest geschikt voor. Op de lange termijn is dit wellicht een mogelijke invulling voor het gebied, wanneer de baan gesloten wordt voor vliegverkeer. Maar wellicht liggen er al op de korte termijn kansen om bij de Oostbaan een evenementen locatie te realiseren. Amsterdam pleit namelijk in de Position Paper ook voor het sluiten van de Oostbaan voor maatschappelijk verkeer. Maar waarom, vraagt ondergetekende zich af, kan de baan niet helemaal gesloten worden voor vliegverkeer en kan er hier niet een bruisend cultureel evenemententerrein ontstaan waar Amsterdam nog jarenlang plezier van heeft?
Ook het inrichten van een evenemententerrein in samenwerking met andere gemeentes in de regio zou een kansrijke mogelijkheid kunnen zijn. De opbrengsten van een vast evenemententerrein kunnen op die manier gedeeld worden met andere gemeentes en ten goede komen aan het groen dat voor onze gemeentes zo van belang is. Nu wordt het organiseren van grootschalige evenementen in groengebieden regelmatig als noodzaak aangedragen om inkomsten te genereren waarmee het groenbeheer op peil gehouden kan worden. Als er sprake is van een vast evenemententerrein dat in samenwerking met verschillende gemeentes tot stand is gekomen, biedt dit de mogelijkheid om de opbrengsten gezamenlijk in te zetten om de begroting van groengebieden en/of recreatieschappen rond te krijgen. Gemeentes kunnen zo samen de lasten dragen, maar ook de lusten eerlijk verdelen, waarbij bovendien het groen maximaal gebaat is.
Conclusie
Een vaste festivallocatie biedt de stad, inwoners, organisatoren, bezoekers, dier en natuur tal van voordelen. Het zorgt voor duidelijke afspraken, stimuleert innovatie, bereidt de stad voor op de toekomst, beschermt de natuur, vermindert geluidsoverlast, biedt financiële voordelen, zorgt voor efficiënte infrastructuur en consistente regelgeving. Kortom: het garandeert een duurzame toekomst voor evenementen in Amsterdam en zorgt ervoor dat de balans tussen levendigheid en leefbaarheid stevig bewaakt wordt. Het draagt bij aan de duurzame en harmonieuze stedelijke ontwikkeling, die Amsterdam zo hard nodig heeft. Laten we de evenementen en festivals weer een waar feestje maken voor alle Amsterdammers, mens en dier.
Voor