Opinie: Uitsluiting Partij voor de Dieren door NOS onbe­grij­pelijk


26 februari 2011

Deze ingezonden brief was te lezen in De Volkskrant van zaterdag 26 februari

Stel: het Tweede Kamer-debat over de uitzending naar Kunduz wordt aangekondigd en stel dat er wordt gezegd: ‘Mmm, tsja, we laten de kleine partijen dit keer niet meepraten want we laten alleen de grootste acht partijen meedoen… niet zes of negen, nee: acht’. Het huis zou te klein te zijn.

En toch is dat precies de redenering die de NOS hanteert bij het afsluitende verkiezingsdebat op 1 maart. Want de Partij voor de Dieren is niet uitgenodigd.

Toegegeven: een TV-uitzending is niet hetzelfde als een debat in de Tweede Kamer, maar het wekt toch wel bevreemding dat een publieke omroepstichting die nota bene van belastinggeld wordt betaald, kan beslissen om gekozen, zittende politieke partijen uit te sluiten in een debat dat gaat over de verkiezingen. Omdat de omroep nou eenmaal voor acht heeft gekozen; de acht grootste van de tien. Als er nou dertig partijen zouden zijn?

Zelf spreekt de NOS van: ‘een journalistieke keuze’ en ze zegt ‘een neutraal uitnodigingsbeleid te hebben’. Dat zou ik misschien ook wel doen als ik de NOS was.

De NOS heeft daarbij een nog vreemder precedent geschapen. Eerder werd de Partij voor de Dieren uitgesloten van deelname aan het afsluitende verkiezingsdebat voor de Tweede Kamer omdat zij -hou je vast: ‘immers nog niet gekozen’ was. Een argument dat kennelijk nu niet opgaat: de PVV - nog niet vertegenwoordigd in de Provinciale Staten - mag wel aanschuiven.

Wat een willekeur! De NOS onwaardig. Het is gelukkig nog niet te laat om dit misverstand recht te zetten.


Vriendelijke groet,

Johnas van Lammeren
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren Amsterdam

Gerelateerd nieuws

Uitsluiting Partij voor de Dieren door NOS

Deze ingezonden brief was te lezen in De Volkskrant van zaterdag 26 februari Stel: het Tweede Kamer-debat over de uitz...

Lees verder

Live lijsttrekkersdebat RTV-NH met Bram van Liere

Bram van Liere, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren Noord-Holland, doet vanavond mee aan het lijsttrekkersdebat van R...

Lees verder