Stop de verkoop van levende kreeften bij Jumbo!


29 april 2015

Eind 2014 opende Jumbo een Foodmarkt in Amsterdam-Noord, met de nadruk op veel versproducten. Daar slaat Jumbo helaas wel erg ver in door met het aanbieden van wel hele verse, namelijk nog levende kreeften! Dat kreeften pijn voelen[1][2], angst ervaren[3][4] en zeer heftig reageren op het levend gekookt worden staat vast. Een kale bak in het volle licht staat ook heel ver af van de natuurlijke leefomgeving van de kreeft. De Partij voor de Dieren Amsterdam wil dan ook iedereen oproepen om Jumbo te vragen een einde te maken aan dit vreselijke dierenleed in hun winkel.

Middenin de Jumbo Foodmarkt aan het Gedempte Havenkanaal in Amsterdam Noord staat een kale bak water waarin kreeften met aaneengebonden scharen op hun einde wachten. Soms zit de bak zo vol, dat de kreeften als het ware opgestapeld over elkaar heen stuntelen. In de natuur leven kreeften in diep, donker water op de bodem en vermijden ze licht. In zogenaamde homariums staan de kreeften in het volle licht, op een gladde bodem zonder schuilplaatsen, en krijgen zij geen eten om te voorkomen dat het water vervuilt. Deze situatie kan dagenlang duren, totdat de kreeft verkocht wordt en al even wreed aan zijn eind wordt gebracht.

Kreeften hebben weliswaar een ander zenuwstelsel dan mensen, maar beschikken over een aantal dikke zenuwknopen in de kop en de achterkant en reageren heftig op onaangename prikkels. In het lichaam bevinden zich bovendien opiumachtige stoffen om pijn te verzachten. Voldoende redenen om de kreeft het voordeel van de twijfel te geven, voor zover er überhaupt nog twijfel over bestaat dat deze dieren lijden. In de Tweede Kamer is al een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen om onderzoek te doen naar elektrische verdoving voorafgaand aan de slacht, maar Jumbo gaat daar volledig aan voorbij. Op het Jumbo-Youtubekanaal wordt mensen uitgelegd hoe zij een kreeft levend kunnen koken.

In sommige restaurants, groothandels, marktkramen en viswinkels vindt de verkoop van kreeften al langer plaats. Wij raden iedereen die dit tegenkomt dan ook zeker aan om ook daar een klacht in te dienen. Jumbo is de eerste grote supermarkt die hiermee begonnen is, en wij hopen met deze actie te voorkomen dat dit overwaait naar andere vestigingen en supermarkten!

Spreek Jumbo aan op dit dieronvriendelijke gedrag via Facebook, Twitter (hashtag #HalloJumbo, @JumboSupermarkt) en per e-mail via het klantenserviceformulier of klantenservice@jumbosupermarkten.nl. Bellen kan ook 0800 - 0220 161 (08:00 - 22:30 uur ma. t/m za., 10:00 - 16:30 uur zo)

Kreeften jumbo

[1] http://www.washingtonpost.com/national/health-science/do-lobsters-and-other-invertebrates-feel-pain-new-research-has-some-answers/2014/03/07/f026ea9e-9e59-11e3-b8d8-94577ff66b28_story.html?hpid=z5

[2] http://blogs.nature.com/news/2013/08/experiments-reveal-that-crabs-and-lobsters-feel-pain.html

[3] http://www.sciencemag.org/content/344/6189/1293

[4] http://www.scientias.nl/kreeft-ervaart-wellicht-gevoelens-van-angst/

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Verbod oplaten van ballonnen bij evenementen is een feit

Amsterdam gaat het oplaten van ballonnen bij evenementen verbieden. Daarnaast gaat de gemeente het oplaten van ballonnen acti...

Lees verder

Stop met de Nee-Nee-sticker!

De Nee-Nee-sticker op brievenbussen in Amsterdam moet verdwijnen, zo vindt de Partij voor de Dieren. Voortaan moeten reclam...

Lees verder