Ophel­dering over dier­proe­ven­fonds


18 november 2016

De Partij voor de Dieren heeft het college van Amsterdam gevraagd om duidelijkheid te geven over dierproeven die worden bekostigd uit een Amsterdams fonds. Amsterdam is aandeelhouder van het Life Sciences Fund Amsterdam (LSFA), dat (bio)medische bedrijven helpt zich in de stad te vestigen. Zeker twee van de zes ondersteunde bedrijven voeren dierproeven uit.

De Partij voor de Dieren wil weten welke van deze door Amsterdam ondersteunde instellingen dierproeven (laten) uitvoeren, en om hoeveel en welke soort dieren het gaat. Op de websites van de individuele bedrijven is onder andere te lezen over het gebruik van apen, konijnen, muizen en ratten. De PvdD vraagt het college om bij de aandeelhoudersvergadering aan te dringen op strenge voorwaarden met betrekking tot dierproeven, en onderzoek naar alternatieven actief te stimuleren.

Er zou volgens de PvdD meer informatie over dierproeven openbaar moeten worden gemaakt, omdat de geheimzinnigheid een open debat over dierproeven bemoeilijkt. De Partij voor de Dieren wil dat er een einde komt aan alle dierproeven. Dierproeven moeten snel uitgefaseerd worden, in combinatie met de ontwikkeling van proefdiervrije technieken. Mede dankzij de inzet van de Partij voor de Dieren is het budget voor alternatieven voor dierproeven in Nederland inmiddels verdubbeld. Lees ons uitgebreide standpunt over dierproeven hier.

Gerelateerd nieuws

Kap 2500 bomen voorlopig opgeschort

De kap van 2500 bomen op het ADM-terrein is voorlopig opgeschort. Deze bomen dreigden massaal gekapt te worden vanwege planne...

Lees verder

Amsterdammers eisen schone lucht: 39 handhavingsverzoeken verstuurd

Tientallen Amsterdammers eisen met hulp van de Partij voor de Dieren actie vanuit de overheid vanwege de vervuilde lucht in h...

Lees verder