Honderd mensen protes­teren tegen afschot damherten


28 februari 2011
In Zandvoort vond zondagochtend een door de Partij voor de Dieren georganiseerde protestwandeling plaats tegen afschot van damherten. Esther Ouwehand doopte hierbij de Amsterdamse Waterleidingduinen om tot ‘jachtvrije zone’. Ondanks het slechte weer liepen meer dan honderd mensen in de protestwandeling mee.
Het slechte weer met veel regen en wind kon veel dieren- en natuurliefhebbers er niet van weerhouden om deel te nemen aan de protestwandeling. Nadat Esther Ouwehand de duinen had omgedoopt tot 'jachtvrije zone' trok de enthousiaste groep van meer dan honderd mensen de duinen in.
Bij de protestwandeling was ook Bram van Liere, lijsttrekker Partij voor de Dieren-fractie Noord-Holland, aanwezig. “Ik vind het onbegrijpelijk dat de Gedeputeerde Staten damherten wil afschieten, terwijl er veel effectievere alternatieven voorhanden zijn, zoals hekken en wildroosters. Hopelijk is de gemeenteraad van Amsterdam wijzer dan de provincies. De Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart zijn een uitgelezen kans voor burgers om zich uit te spreken over de manier waarop met dieren en natuur wordt omgegaan.”

Het beheerplan van Gedeputeerde Staten van Noord- en Zuid-Holland is erop gericht om de overlast te bestrijden die damherten uit het duingebied veroorzaken in het verkeer en tuinen. Volgens het plan moet deze overlast worden tegengegaan door een gedeelte van de damhertenpopulatie af te schieten. Volgens de Partij voor de Dieren is afschot overbodig, omdat het plaatsen van hekken effectiever – en bovendien diervriendelijker - is tegen de overlast.

Amsterdam is eigenaar van de Amsterdamse Waterleidingduinen. De beslissing over de toekomst van de damherten zal dan ook worden genomen door de Amsterdamse gemeenteraad. Waarschijnlijk gebeurt dit in maart.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Live lijsttrekkersdebat RTV-NH met Bram van Liere

Bram van Liere, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren Noord-Holland, doet vanavond mee aan het lijsttrekkersdebat van R...

Lees verder

Ludieke actie tegen afwezigheid in verkiezingsdebat

Gisteravond demonstreerden leden van de Partij voor de Dieren bij de studio in Baarn, waar het NOS verkiezingsdebat werd g...

Lees verder