Expert Meeting over Damherten


2 februari 2011

Aankomende woensdag zal een expertmeeting gehouden worden over de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De expertmeeting zal vanaf 16:00 plaatsvinden waarschijnlijk in de Rooszaal op het gemeentehuis. Kom Allen!

De expertmeeting zal de raadsleden van Amsterdam informeren over de situatie van de damherten. Aangezien gisteren het nieuwe faunabeheerplan in de gedeputeerde staten is aangenomen, is het nu aan Amsterdam om een beslissing te nemen over het nieuwe faunabeheer (afschot) plan.

De belangrijkste reden vanuit de provincies om met een nieuw faunabeheerplan te komen was volgens de gedeputeerde Jaap Bond dat de verkeersonveiligheid en de schade aan landbouw is toegenomen. De doelstelling van het plan is dan ook het waarborgen van de verkeersveiligheid en het voorkomen van schade aan de bollenvelden. Bij zeer intensief afschot is het effect 50% minder aanrijdingen. Voor hekken geld 87% vermindering. Toch blijft de provincie en vooral Jaap Bond onverminderd voorstander van afschot.

De faunabescherming vindt inmiddels dat er sprake is van misleiding. Dat komt naar voren uit een ingezonden persbericht van vandaag. Volgends de organisatie is afschot niet effectief en zijn er betere methodes. De bewoners, stelt de Faunbescherming, worden misleid door de nieuwsbrief van de provincie, waarin wordt gemeld dat het afschieten van damherten noodzakelijk en onvermijdelijk is. De vereniging vraagt in een brief aan gedeputeerde Jaap Bond om de bewoners een herziene nieuwsbrief te sturen met juiste informatie.

Bond is niet van plan een herziene nieuwsbrief te sturen. Hij zegt “Hekken kunnen de toename van de populatie niet tegengaan. De herten blijven zich voortplanten. De populatie groeit jaarlijks met zo'n 24 tot 29 procent. Daarom is afschot noodzakelijk.”

De Partij voor de Dieren vraagt zich af waar het gedeputeerde Bond om gaat. De doelstelling van het faunabeheerplan is immers om de verkeersveiligheid en de schade aan landbouw grond te verminderen. Hiervoor werken hekken toch beter.

Ook zo’n hekel aan afschot, teken dan de petitie: “Levende herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen” die het volgende stelt: “Ik ben voor een diervriendelijke regulering van de hertenpopulatie in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het afschieten van deze prachtige dieren is onnodig. Oplossingen zoeken, doe je met je hoofd en niet met een geweer.

Een Zandvoortse, Nina Versteege-Ojevaar, nam het initiatief voor een petitie tegen het afschieten van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De al 1400 ingezamelde handtekeningen had ze donderdag 17 januari aan de heer Bond aangeboden tijden de informatiebijeenkomst. Help Nina mee aan meer handtekeningen.

[plugin news default "damherten"]

[plugin vragen gemeente "damherten"]

[plugin moties gemeente "damherten"]

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Sms actie paarden verlengd

Eind vorig jaar vroeg de Paardenopvang Amsterdam aandacht van het publiek met de aftrap van een sms-actie voor haar behoud. D...

Lees verder

Wat kan jij doen voor de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen?

Teken de petitie Ook zo’n hekel aan afschot, teken dan de petitie: “Levende herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen” die ...

Lees verder