Commer­ciële festivals niet op kosten van de belas­ting­be­taler


Partij voor de Dieren dient vier moties in

10 juli 2019

In Amsterdam zijn vele festivals en evenementen en daar hangt een hoog prijskaartje aan. Naast de afsluiting van parken en geluidsoverlast, begroot het college wederom een miljoenentekort op evenementen. Ook blijken de parken verhuurd te worden voor stuntprijzen. De Partij voor de Dieren wil dat de rekening van de evenementen niet wordt betaald door de Amsterdammers, maar door de winstgevende evenementen zelf. Raadslid Anke Bakker dient hierover meerdere moties in.

Miljoenentekort op evenementenvergunningen
Voor het mogelijk maken van de honderden evenementen in de stad is veel ambtelijke inzet nodig. Evenementenorganisatoren betalen nu slechts 16% van de kosten voor de vergunningverlening en in de Voorjaarsnota 2019 stijgt dit licht naar 43%. Het financiële tekort op de vergunningverlening is in 2019 een ruime 5,7 miljoen euro en in 2020 3,5 miljoen euro. Dit is exclusief de kosten voor handhaving. De Partij voor de Dieren wil dat deze subsidiering van grote, commerciële evenementen stopt – zeker in deze tijden van bezuinigingen - en dat er in 2020 100% kostendekkendheid van de commerciële evenementen komt.

Geen parken in de uitverkoop
Raadslid Anke Bakker: “De Amsterdamse parken en openbare ruimte worden talloze malen verhuurd en de verhuuropbrengsten bedragen in totaal slechts 1 miljoen. Een voorbeeld: het Westerpark werd voor 12 dagen afgehekt en verhuurd aan The Next Web voor gemiddeld 1647 euro per dag. Dat is een extreme stuntprijs! Zeker als je je bedenkt dat een kaartje voor The Next Web 500 euro kostte. De parken zijn van alle Amsterdammers en als we die ‘uitlenen’ dan kan dat alleen tegen realistische marktprijzen.”

Prijskaartje openbare ruimte openbaar
De huurprijzen van de parken worden ook niet altijd bekendgemaakt. Bij WOB-verzoeken kan de gemeente deze informatie zwartlakken op verzoek van de festivalorganisator en dit gebeurt dan ook. De Partij voor de Dieren wil inzicht in de verhuurprijzen, omdat dat noodzakelijk is voor het beoordelen van de beprijzing van onze waardevolle openbare ruimte.

Geen gebruik van generatoren
In meerdere parken in Amsterdam is er – op kosten van de gemeente Amsterdam - een stroomvoorziening aangelegd voor de evenementen. De Partij voor de Dieren wil dat er in die parken geen gebruik gemaakt meer mag worden van vervuilende generatoren. Helaas worden er nog steeds dieselgeneratoren gebruikt in de parken met stroomvoorziening.

Gerelateerd nieuws

Kinderen met een beperking niet meer buiten spel

Rennen, klauteren of schommelen. We staan er niet bij stil hoe normaal dat voor veel kinderen is. Op veel plekken in de stad ...

Lees verder

Met de bezem door de bouwplaats

Op Amsterdamse bouwterreinen zwerft veel sloop en -bouwafval rond. Afval als piepschuim en omsnoeringsbanden zijn ook na de w...

Lees verder