Meldpunt Vuur­werk­overlast


13 november 2023

Vuurwerk veroorzaakt elke jaarwisseling angst en stress voor zowel dieren als mensen. Ieder jaar lopen honderden mensen letsel op. Bovendien bevat vuurwerk zware metalen en andere giftige stoffen, die grond, lucht en water ernstig vervuilen.

De Partij voor de Dieren is daarom voor een vuurwerkverbod. Sinds 2020 zijn vuurpijlen en knalvuurwerk in heel Nederland verboden, en sinds een paar jaar geldt in Amsterdam ook een afsteekverbod. Dit wil zeggen dat je in Amsterdam geen siervuurwerk meer mag afsteken. Al het siervuurwerk is altijd illegaal, en dus strafbaar – ook rond oud en nieuw.

Vuurwerkoverlast in Amsterdam

De vorige jaarwisseling werd dit vuurwerkverbod echter massaal genegeerd. "Op meerdere plaatsen ging zwaar vuurwerk af, dat ook naar hulpverleners werd gegooid. De politie verrichtte fors meer aanhoudingen dan het jaar daarvoor, het was druk op de eerste hulp en de brandweer had het druk met het blussen van kleine en grote branden," aldus Het Parool.

Ook dit jaar begint het vuurwerkoverlast alweer vroeg: in meerdere buurten zijn de knallen al te horen. De overlast zal zeker toenemen in de aanloop naar de jaarwisseling. Daarom opent de Partij voor de Dieren dit jaar weer het Meldpunt Vuurwerkoverlast.


Meldpunt vuurwerkoverlast

Via dit meldpunt kun je melding doen van vuurwerk(overlast). De meldingen worden allemaal op de onderstaande kaart getoond, die voor iedereen zichtbaar is. Onze Partij voor de Dieren-fractie kan de meldingen opvragen om hier gevolg aan te geven.

Wanneer je zelf een melding maakt, ontvang je een e-mail met daarin een link. Door op deze link te klikken, bevestig jij jouw melding. Deze zal daarna met de andere bestaande meldingen op de kaart verschijnen. Als je op een melding klikt, krijg je de beschrijving en het tijdstip van de melding te zien.

Op de onderstaande kaart maak en bekijk je meldingen van vuurwerkoverlast:

Gerelateerd nieuws

De raad in beeld: donkerte, huisdieren & cultuur i.p.v. kantoor

Tijdens de raad van 9 november heeft de Partij voor de Dieren zich ingezet voor kwesties rondom stadsontwikkeling en milieu, ...

Lees verder

Succes: Amsterdam plant 750 extra bomen voor 750-jarig bestaan!

Als het aan de stad ligt dan krijgt Amsterdam 750 extra bomen voor het 750-jarig jubileum van de stad. Dit gebeurt op voorste...

Lees verder