Volkstuin in Zuidoost verkocht: tuinders moeten de grond verlaten


Partij voor de Dieren vraagt om ophel­dering en oplossing bij college

10 februari 2021

Tuinders van volkstuinvereniging De Vrijbuiters moeten hun volkstuincomplex voor het einde van deze maand verlaten. De grond is verkocht door de provincie aan een vastgoedspeculant. Voor de verkoop is de grond eerst aangeboden aan de gemeente Amsterdam, maar de gemeente had geen interesse in de koop met als gevolg dat de tuinders de grond nu moeten verlaten. Raadslid Jennifer Bloemberg-Issa vraagt om opheldering bij het college en verzoekt om een oplossing.

Tot verdriet van de tuinders verdwijnt een deel van de oude, diverse en authentieke Bijlmer. Op het tussen de Bijlmerweide en Diemen verscholen volkstuincomplex is de grond fantastisch: vette klei die zeer geschikt is voor het verbouwen van groenten, fruit en weelderig groen. Tuinders verbouwen er succesvol Surinaamse groenten zoals antroewa en boulanger, maar ook watermeloen, veldsla en spinazie.

Voor de verkoop zou de provincie bij de gemeente Amsterdam en Diemen geïnformeerd hebben of zij de grond wilden overnemen, maar dat aanbod werd afgewezen. De tuinders verwijten de gemeente dat zij niets heeft gedaan, terwijl zij de oplossing in handen had. Het is momenteel de vraag hoe het met de Vrijbuiters verder moet.

Raadslid Jennifer Bloemberg-Issa: "Hoe rijmt dit gedwongen vertrek met de gemeentelijke afspraak dat er geen volkstuinen verdwijnen en de permanentverklaring van alle volkstuinparken in Amsterdam uit 1970 - waardoor vervangende grond geen gunst is maar een recht? Ik wil graag weten van het college hoe dit zover heeft kunnen komen en welke oplossing aan de tuinders wordt geboden".

Lees verder:

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Artis is ons levende koloniale erfgoed waar velen de ogen nog voor sluiten

Artis is ons levende koloniale erfgoed waar velen de ogen nog voor sluiten De Amsterdamse dierentuin Artis is ontstaan in een...

Lees verder

Windturbines bouwen en tegelijkertijd datacenters uitbreiden?

De afgelopen weken is er bij Amsterdammers, raadsleden en experts een hevig debat losgebarsten over de vraag: willen wij wind...

Lees verder