Te veel honing­bijen in Amsterdam?


16 juli 2021

"Imkeren is in Amsterdam zo'n succes geworden dat er op sommige plekken in de stad teveel honingbijen zijn voor het voedselaanbod", zegt stadsimker Dorinde de Tempe in De Telegraaf. Ook pleit ze voor een registratieplicht of vergunningstelsel voor imkers. "Misschien moet de gemeenteraad hier eens mee aan de slag." Raadslid Anke Bakker stelde deze week vragen aan het college over de stand van de bij-zaken in Amsterdam en de visie van het college.

Raadslid Anke Bakker: "In Nederland leven 360 soorten bijen, maar meer dan de helft van deze wilde soorten dreigen te verdwijnen. In de Groenvisie 2050 werd onderstreept dat in Amsterdam het aantal wilde bijen toeneemt, tegen de landelijke trend in. Een punt van zorg is echter de vraag of de vele aanwezige honingbijen in de stad een negatief effect hebben op de wilde bijen. Honingbijen leven samen in een volk en worden door imkers gehouden in bijenkasten, in de stad ook bovenop daken. Het wordt ook wel stadsimkeren genoemd. Een bijenvolk bestaat uit enkele tienduizenden bijen, dus als zij dezelfde voedselbron delen met wilde bijen dan ligt het voor de hand dat de wilde bijen vaker de hond in de pot vinden."

Er is in Amsterdam geen registratieplicht of systeem van vergunningverlening voor het houden van bijenvolken. Het staat ook iedereen vrij om ermee te beginnen en zichzelf imker te noemen, zonder daarvoor bijvoorbeeld een cursus te hebben gevolgd. Bakker: "Ik wil graag weten of het college een noodzaak ziet tot het sturen op een matiging van het aantal bijenkasten in de stad."

Dorinde de Tempe adviseert: "Als je bijen een warm hart toedraagt, plant dan geschikte planten voor bijen in je tuin of op het balkon of leg een groen dak aan, maar ga niet zelf bijen houden."

Gerelateerd nieuws

Hoe ziet Amsterdam er in 2050 uit?

Hoe ziet Amsterdam er in 2050 uit? In de Omgevingsvisie 2050 belooft het Amsterdamse college van GroenLinks, PvdA, SP en D66 ...

Lees verder

Partij voor de Dieren scherpt Omgevingsvisie 2050 aan

Hoe transformeert Amsterdam de komende decennia? In de gemeenteraad van juli spraken we over de toekomst van onze stad. Een s...

Lees verder