Partij voor de Dieren wil meer openbare buiten­ruimte tijdens de corona­crisis


22 april 2020

Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) dient een voorstel in om straten beschikbaar te stellen aan bewoners tijdens de coronacrisis. Deze stedelijke aanpak is nodig omdat veel Amsterdammers niet beschikken over een eigen buitenruimte. Bewoners kunnen dan een luchtje scheppen op veilige afstand van elkaar. Ook is er dan meer ruimte om te sporten en spelen.

Johnas van Lammeren: “Veel Amsterdammers wonen klein en hebben geen tuin of balkon. Met het mooie weer zullen veel mensen toch even veilig naar buiten willen. Het autoverkeer is enorm afgenomen en de straten zijn daardoor rustig. Het aantal fiets- en wandelbewegingen is wel toegenomen. Om de druk op de openbare ruimte, zoals de parken, te verminderen en de 1,5 meter-regel goed uit te voeren zou Amsterdam meerdere straten ter beschikking kunnen stellen aan bewoners. In andere steden zijn al goede voorbeelden te zien. Zo houden we ook in Amsterdam de lockdown goed vol.”

Meer openbare ruimte in andere steden
Zo is Brussel nu een woonerf: voetgangers en fietsers krijgen de ruimte en auto’s moeten 20 km/uur rijden. Met deze extra ruimte kunnen voetgangers en fietsers beter afstand van elkaar houden. Ook in Wenen zijn wandelzones op straat, Oakland maakt straten vrij om te rennen, fietsen en spelen en zelfs in New York zijn straten voorbehouden voor fietsers en voetgangers. Meer ruimte voor voetgangers en fietsers en ook even in de buitenlucht kunnen zitten, is nu ook zeer gewenst in Amsterdam.

Lees verder:
De motie is aangenomen door de gemeenteraad:
AT5 - Auto's mogelijk geweerd in bepaalde straten vanwege coronacrisis
Parool - Mogelijk straten dicht om kinderen en sporters ruimte te geven

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Coronacrisis in Amsterdam: samen zetten we de schouders eronder

Het Corona-virus heeft het leven in Amsterdam in korte tijd flink veranderd. Het is een verontrustende periode die veel van o...

Lees verder

Stop met de bouw van een biomassacentrale in Amsterdam

Het college moet als ‘groenste college ooit’ en 100% aandeelhouder van het AEB afzien van de bouw van de AEB-biomassacentrale...

Lees verder