Partij voor de Dieren wil lucht­kwa­liteit op alle scholen meten


12 juni 2019

Hoe schoon of schadelijk is de lucht op de Amsterdamse scholen? De Partij voor de Dieren Amsterdam dient een initiatiefvoorstel in om ouders en docenten te informeren over de luchtkwaliteit in en rondom scholen. De partij vindt het belangrijk dat de luchtkwaliteit op de plek waar kinderen jarenlang een groot deel van de dag doorbrengen, meegewogen kan worden bij een schoolkeuze.

In het voorstel roepen raadsleden Van Lammeren en Bloemberg-Issa op om jaarlijkse luchtkwaliteit metingen in en rondom scholen te verrichten en de uitkomsten op een lijst te publiceren. Raadslid Johnas van Lammeren: “Ouders en verzorgers maken vaak een zorgvuldige schoolkeuze voor hun kind en letten bijvoorbeeld op Cito-scores en uitstroomcijfers. Maar hoe het met het binnenklimaat en de luchtkwaliteit zit is nergens te vinden.”

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen blootstelling aan verkeersgerelateerd fijnstof en de ontwikkeling van astma en allergie bij kinderen. Raadslid Jennifer Bloemberg-Issa: “De gemeente meet momenteel geen concentraties fijnstof in klaslokalen en op schoolpleinen, terwijl deze soms erg hoog zijn. Kinderen zijn gevoeliger voor de schadelijke effecten van fijnstof, het is dus van belang dat er meer bekend wordt over de fijnstofconcentraties per school. Met de meetgegevens kunnen we de luchtkwaliteit op de scholen van onze kinderen gericht verbeteren.”

Lees ook:
Initiatiefvoorstel Jaarlijkse rapportage luchtkwaliteit op scholen

De Telegraaf: Zorgen om klassen vol fijnstof

Gerelateerd nieuws

Artis houdt zich niet aan subsidie-afspraken

Met een dansshow verwelkomde Artis dinsdag wéér een nieuwe diersoort: de Japanse kraanvogel. Steeds wordt gecommuniceerd dat ...

Lees verder

Maak de Open Dag van de Dierenambulance mogelijk

De Dierenambulance Amsterdam maakte gisteren bekend dat hun open dag niet door kan gaan vanwege de hoge kosten voor een vergu...

Lees verder