Partij voor de Dieren verbaasd over peperdure subsi­die­bomen


Raadslid Anke Bakker vraagt ophel­dering aan het college

16 november 2021

Een gesubsidieerde magnolia voor bijna 5000 euro. Of een krenten- en perenboompje samen voor meer dan 7000 euro. Wie een boom wil planten in Amsterdam kan subsidie aanvragen. De Partij voor de Dieren is een groot voorstander van meer bomen in Amsterdam, maar zet vraagtekens bij de hoge bedragen die per boom worden uitgekeerd. Raadslid Anke Bakker wil van het college meer weten over de efficiëntie van de subsidieregeling Groen in Amsterdam en de mogelijkheden tot verbetering.

Raadslid Anke Bakker: "Hoe meer bomen in de stad, hoe beter! En het is heel goed dat de gemeente particulieren financieel steunt, zodat iedereen die dat wil een boom kan planten. Ik ben echter wel verbaasd door de hoge bedragen die per boom worden toegekend. Helemaal omdat alle lage subsidiebedragen juist allemaal zijn afgekeurd. Zijn dit bomen van bladgoud of beoordeelt het college zulke hoge boomprijzen als reëel? Ik hoor graag of het college mogelijkheden ziet om een volgende subsidieregeling efficiënter te maken, zodat Amsterdam voor hetzelfde geld veel meer bomen kan planten. Nu is de subsidie voor 2021 namelijk al op en lijkt het erop dat er niet heel veel bomen zijn bijgeplant in Amsterdam."

Subsidies transparant
In het subsidieregister van Amsterdam zijn de uitgekeerde subsidies van 2021 in te zien. De gemeente verstrekt deze informatie om de transparantie over toekenning van subsidies te verbeteren. Toch zijn de gegevens summier en is er uit deze gegevens niet af te leiden hoeveel bomen er zijn geplant. Daarnaast is over subsidies tot 5000 euro subsidie geen verantwoording nodig. “Het lijkt erop dat de gemeente nu geen flauw idee heeft of en hoeveel bomen er van deze subsidiebedragen daadwerkelijk de grond in zijn gegaan. De Partij voor de Dieren ziet graag dat de definitieve toekenning van een subsidie - ook die onder de 5000 euro - pas wordt toegekend na verantwoording. Ook wil ik graag weten of er manieren zijn om als gemeente doelmatiger meer bomen op particuliere grond te planten", aldus Anke Bakker.

Lees ook:
Schriftelijke vragen Bomen van bladgoud

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

De onzichtbare damherten

In het Westerpark werd deze week een gestroopt damhert gevonden door de Dierenambulance. Een nare en bizarre vondst. Wie verw...

Lees verder

Raadslid Jennifer Bloemberg-Issa op bezoek bij de Ruige Hof

In Amsterdam Zuidoost brengt natuurvereniging de Ruige Hof de natuur dichter bij stadsbewoners. Raadslid Jennifer Bloemberg-I...

Lees verder