Met de bezem door de bouw­plaats


Aanpak van Amsterdams bouwafval

8 augustus 2019

Op Amsterdamse bouwterreinen zwerft veel sloop en -bouwafval rond. Afval als piepschuim en omsnoeringsbanden zijn ook na de werkzaamheden nog lang in de wijde omgeving vindbaar. Dit afval draagt niet alleen bij aan het zwerfafval in de Amsterdamse straten en wateren, maar ook aan de mondiale plastic soep. De Partij voor de Dieren wil bouwplaatsen schoner krijgen. Raadslid Anke Bakker wil daartoe een artikel aan de APV toevoegen.

Piepschuim
In onderzoek naar plastic soep staat piepschuim bij het meest gevonden afval. Piepschuim is een venijnig probleem omdat het, zeker wanneer het nat geworden is, makkelijk afbreekt tot kleine bolletjes. Het verwaait snel, waardoor het grotendeels in het water terechtkomt. Eenmaal in het water komt piepschuim in de voedselketen van het zeeleven terecht en verstikt de oceaanbodem.

Aanpassen van de APV voor een schonere stad en zee
Met de huidige regelgeving is er geen directe link te leggen tussen de vervuiling en de vervuilde weg, openbare ruimte of het water. Daarom is specifieke handhaving van de bouwterreinen zelf nodig. De Partij voor de Dieren roept het gemeentebestuur op om een artikel aan de APV toe te voegen dat zal voorzien in het handhaven op het opruimen van bouwafval. Ook vraagt het initiatiefvoorstel om extra capaciteit van de afdeling Handhaving Openbare Ruimte voor de naleving. Ook vraagt Anke Bakker het college om de mogelijkheden te bekijken om piepschuim in Amsterdam te recyclen door dit verplicht te stellen bij bouwwerkzaamheden.

Gerelateerd nieuws

Commerciële festivals niet op kosten van de belastingbetaler

In Amsterdam zijn vele festivals en evenementen en daar hangt een hoog prijskaartje aan. Naast de afsluiting van parken en ge...

Lees verder

Afvalcrisis in Amsterdam

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren wil een wekelijkse update over de afvalcrisis bij het Afval Energie Bedrijf. De voltall...

Lees verder