Maak Amster­damse bedrijven verant­woor­delijk voor opruimen zwerfvuil


Partij voor de Dieren dient initi­a­tief­voorstel in

29 april 2021

Fastfoodketens, horecagelegenheden en supermarkten moeten verantwoordelijk worden voor het opruimen van het zwerfvuil binnen een straal van 150 meter van hun zaak. Dat stimuleert bedrijven tot het produceren van minder zwerfvuil. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren van Partij voor de Dieren Amsterdam dient daartoe vrijdag een initiatiefvoorstel in.

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren: “Na een zomerse dag zie je in de parken een blauwe zee aan plastic tassen van de Albert Heijn. En je hoeft in de stad niet lang te zoeken naar een McDonalds, want een spoor van zwerfafval leidt je er naar toe. Beide merken staan dan ook hoog in de Top Tien van het gevonden zwerfafval. Supermarkten, fastfoodketens en horecabedrijven maken hoge winsten op de verkoop van hun producten, maar de opruimkosten van hun zwerfvuil zijn vervolgens voor de belastingbetaler en ook het milieu betaalt een hoge prijs. Dat wil ik veranderen. Deze bedrijven moeten zelf het zwerfvuil opruimen rond hun zaak. Amsterdam moet regels gaan stellen aan deze bedrijven.”

Aanpak zwerfafval bij de bron
De Partij voor de Dieren wil dat Amsterdam een voortrekkersrol pakt op het gebied van de zwerfafvalaanpak. Juridisch is het mogelijk om bedrijven aansprakelijk te stellen voor het zwerfvuil dat zij veroorzaken binnen een straal van 25 meter. De in te voeren Omgevingswet biedt nieuwe kansen. De Partij voor de Dieren stelt een verruimde versie van deze regel voor waarmee bedrijfsketens in een straal van 150 meter verantwoordelijk worden voor het zwerfafval dat zij produceren.

Minder wegwerpverpakkingen
Het doel van Partij voor de Dieren is juist grote ketens die inkoopmacht hebben te dwingen om creatief te worden om hun verpakkingen aan te passen zodat deze niet meer tot zwerfvuil leiden. Bedrijven worden door de opruimplicht bewust van het eigen zwerfvuil en gestimuleerd tot slimmere oplossingen. De nieuwe maatregel zal de productie van zwerfvuil door bedrijfsketens afremmen.

Zwerfvuilawards voor bedrijven
Ook wil de Partij voor de Dieren dat er Zwerfvuilawards worden uitgereikt aan de meest vieze bedrijven van de stad. De productie van zwerfvuil kan effectief worden ontmoedigd door als gemeente actief over zwerfvuilveroorzakers te communiceren. Bedrijven zullen namelijk niet graag bekend staan als grootste vervuilers van de stad.

Lees ook:

Telegraaf - 'Opruimkosten voor bedrijven'. PvdD wil meer regelgeving.

Gerelateerd nieuws

Vandaag is het Wereldproefdierendag

Wist je dat er in Amsterdam duizenden apen, konijnen, geiten en andere dieren als proefdier gebruikt worden voor dierproeven?...

Lees verder

Amsterdam, maak de juiste duurzame keuzes!

De wereld zit in een klimaatcrisis en een duurzame energietransitie is dringend nodig. In Amsterdam zoekt het college naar lo...

Lees verder