Haas en konijn op Rode Lijst bedreigde dier­soorten


Partij voor de Dieren vraagt om beleid ter bescherming van haas en konijn

12 februari 2021

Het gaat in Nederland niet goed met de haas en het konijn. De populaties hazen en konijnen zijn sinds de jaren vijftig met meer dan 60 procent afgenomen. Eind vorig jaar zijn ze zelfs op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten gezet. Raadsleden Anke Bakker en Jennifer Bloemberg-Issa vragen om Amsterdams beleid ter bescherming van konijnen en hazen.

"We zijn benieuwd hoe deze wijziging het Amsterdamse beleid met betrekking tot parken en groene gebieden beïnvloedt. Zo valt in het Bosplan 2020-2030 te lezen dat ‘de konijnenheuvel’ in het Amsterdamse bos eerst een begrip was, maar dat er nu rondom de heuvel geen konijn meer te vinden is. Dit zou komen omdat delen in het Amsterdamse Bos rond de eeuwwisseling zijn aangegeven als losloopgebied voor honden", zegt Anke Bakker.

Jennifer Bloemberg-Issa: "De Partij voor de Dieren-fractie krijgt signalen uit de stad dat er gebouwd wordt op plekken waar konijnen leven, zoals bijvoorbeeld in stadsdeel Zuidoost. We willen graag weten wat het toevoegen van de haas en het konijn aan de Rode Lijst betekent voor bouwplannen in Amsterdam."

Aan het college stelt de Partij voor de Dieren vragen over hoe het nu gesteld is met de konijnen- en hazenpopulatie in Amsterdam en wat het beleid is nu de haas en het konijn toegevoegd zijn aan de Rode Lijst.


Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Windturbines bouwen en tegelijkertijd datacenters uitbreiden?

De afgelopen weken is er bij Amsterdammers, raadsleden en experts een hevig debat losgebarsten over de vraag: willen wij wind...

Lees verder

Bomen kappen voor evenemententerrein in Noorderpark?!

Waardevolle bomen kappen voor een evenemententerrein: het zijn de absurde plannen van het 'groenste college ooit' voor het No...

Lees verder