Grote afval­pro­blemen in Amsterdam


Partij voor de Dieren wil een schone stad

14 april 2021

In november kondigde wethouder Ivens groots een Afvaloffensief aan. De Partij voor de Dieren constateert helaas nog steeds geen verbeteringen. Sterker nog: de containers en prullenbakken zijn overvol en de Amsterdame parken en straten liggen vol zwerfvuil. Raadslid Anke Bakker wil tekst en uitleg over de afvalproblemen en -oplossingen in de stad.

"Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je bij het weggooien van een vuilniszak een volle container aantreft? Meldingen over volle containers worden door de gemeente niet snel opgepakt. Er staat zelfs 72 uur voor! Dan betekent dat een container drie dagen onbruikbaar is en verkeerd geplaatst vuilnis er dagen naast blijft liggen", zegt raadslid Anke Bakker.

Dierenleed
Amsterdammers ondervinden veel last van de vieze stad en ook dieren betalen de rekening. Rommel in de natuur veroorzaakt onnodig dierenleed: dieren eten zwerfvuil op en veel plastic belandt in het water. Amsterdam is met zoveel afval op straat een lopend buffet voor ratten. Het college kan dat voorkomen door de bron aan te pakken: afval op straat. Ons eigen vieze gedrag vormt immers het probleem: de straten zijn zo vies zijn dat ze ratten aantrekken.

Hoogste afvalstoffenheffing
Amsterdammers betalen intussen de hoogste afvalstoffenheffing in vergelijking met de grote steden, maar per 1000 inwoners zijn er slechts 0,5 afvalmedewerkers in dienst. De vraag is of dat voldoende is. De Partij voor de Dieren is van mening dat met zo'n hoge afvalstoffenheffing Amsterdammers een hoge kwaliteit afvalservice verdienen. Een schone stad is goed voor mens, dier en natuur.

Lees ook:

- Schriftelijke vragen over afvalproblematiek in Amsterdam


Gerelateerd nieuws

Subsidies voor Artis en een topinkomen voor de directeur

De directeur van Artis verdient meer dan twee ton, maar de organisatie krijgt ook jaarlijks miljoenen euro subsidie van de ge...

Lees verder

Bescherm Natuur­netwerk Nederland rondom de Gaas­perplas

In het prachtige natuurgebied rond de Gaasperplas wil het stadsbestuur horeca vestigen en een museale functie, maar dat is ni...

Lees verder