Gemeente Amsterdam wordt vege­ta­risch


Initi­a­tief­voorstel 'Carnivoor? Geef het door!' positief ontvangen

19 mei 2019

De catering van de gemeente Amsterdam op borrels, recepties, vergaderlunches en andere evenementen wordt vegetarisch. Amsterdam zal per 1 januari 2020 alleen nog vis en vlees aanbieden als mensen daar expliciet om vragen, zo heeft het college van B&W besloten in reactie op het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren diende het voorstel 'Carnivoor? Geef het door!' in.

De omgekeerde norm, het nieuwe normaal

Op bijeenkomsten van de gemeente waar eten wordt geserveerd, moeten dieetwensen zoals vegetarisch of veganistisch vooraf worden doorgegeven. Bij het hanteren van het concept ‘Carnivoor? Geef het door!’, wordt de standaard omgedraaid. Wie geen dieetwensen heeft doorgegeven krijgt een maaltijd zonder vlees of vis. In dit systeem behoudt iedereen maximale keuzevrijheid om vlees of vis te eten.

Goed voor klimaat en gezondheid

Minder vlees eten is goed voor het klimaat. Zo wordt wel gezegd dat als de hele wereld zou stoppen met vlees eten in één klap bijna alle klimaatdoelen van Parijs gehaald zouden zijn. Daarnaast is een plantaardig dieet gezond, wat ondersteund wordt door het Voedingscentrum.

Succesvolle stap van de gemeente

"Dit is een hele goede stap richting bewustwording. In plaats van 'zijn er ook vegetariërs?' wordt het 'zijn er ook vleeseters'? Voor volledig plantaardig is het helaas nog te vroeg bij de gemeente, maar ook dat komt er ongetwijfeld nog aan", aldus fractievoorzitter Johnas van Lammeren.

In de pers:

AD - Gemeente Amsterdam gaat voor vega en ‘keert sociale norm om’
Parool - Iets te vieren bij de gemeente? Vanaf volgend jaar eet u in de Stopera (voornamelijk) vegetarisch
RTL Nieuws - Gemeente Amsterdam wordt vegetarisch
Telegraaf - Vegetarisch nieuwe credo tijdens feestjes gemeente Amsterdam
NOS - Evenementen gemeente Amsterdam worden in principe vegetarisch
AT5 - Veganistisch een brug te ver, maar feestjes gemeente straks wel vegetarisch


Gerelateerd nieuws

Niet in de haak: controle op hengelaars ontbreekt

Nog altijd staat Amsterdam het toe dat hengelaars voor de 'sport' vissen uit het water halen, zelfs met weerhaken. De gemee...

Lees verder

Amsterdam zet in op natuurbescherming in het Twiske

Komen er wel of geen vakantiewoningen in het Twiske? Voor de Partij voor de Dieren staat de natuur voorop in het gebied. Na v...

Lees verder