Bescherm Natuur­­netwerk Nederland rondom de Gaas­perplas


Partij voor de Dieren wil uitleg over inten­sieve recre­a­tie­plannen rond de Gaas­perplas

21 april 2021

In het prachtige natuurgebied rond de Gaasperplas wil het stadsbestuur horeca vestigen en een museale functie, maar dat is niet toegestaan. Om dit wel mogelijk te maken in het beschermde NatuurNetwerk Nederland (NNN)-gebied heeft het college een uitruil voorgesteld aan de provincie. De Partij voor de Dieren wil tekst en uitleg van het college over deze 'uitruil' en maakt zich zorgen over de recreatie- en horecaplannen in de Amsterdamse natuur.

Het college zou het NNN-gebied op een andere plek willen “vergroten en verbeteren” om de plannen toch doorgang te kunnen laten vinden. Nu blijkt dat het college het NNN-gebied alleen wil vergroten en verbeteren ter compensatie van de “verbetering van de recreatieve mogelijkheden” bij de Gaasperplas. De Partij voor de Dieren vindt het opmerkelijk dat het gebied achter de hand wordt gehouden om uitsluitend ingezet te worden als troef om planologische functies zoals horeca en intensieve recreatieplannen mogelijk te maken.

Horeca op de verkeerde plek
Raadslid Jennifer Bloemberg-Issa: "Mijn fractie vindt het vreemd dat het college per se horeca-bebouwing wil toevoegen, terwijl zij tegelijkertijd boerderij Langerlust opzegt als horecalocatie. Deze horecagelegenheid is zeer geliefd en veroorzaakt geen overlast of schade aan de natuur. Toch moet boerderij Langerlust plaatsmaken voor een opvanglocatie voor ex-verslaafden en psychiatrische patiënten ondanks protest van veel buurtbewoners en een negatief advies van de stadsdeelcommissie Zuidoost."

"Ook maakt de fractie van de Partij voor de Dieren zich zorgen over de komst van mobiele horecavoorzieningen in het natuurgebied", aldus raadslid Anke Bakker.

Lees ook:
Schriftelijke vragen inzake het vergroten en verbe­teren van het Natuur­netwerk Nederland rondom de Gaas­perplas

Gerelateerd nieuws

Grote afvalproblemen in Amsterdam

In november kondigde wethouder Ivens groots een Afvaloffensief aan. De Partij voor de Dieren constateert helaas nog steeds ge...

Lees verder

Vandaag is het Wereldproefdierendag

Wist je dat er in Amsterdam duizenden apen, konijnen, geiten en andere dieren als proefdier gebruikt worden voor dierproeven?...

Lees verder