Zaaien doet zoemen op de Lande­lijke Zaaidag


Partij voor de Dieren in actie voor de bij op volks­tuinpark

22 april 2019

Op 22 april de landelijke Zaaidag werd in heel Nederland gezaaid voor bijen en vlinders. Bekende imker en organisator van de landelijke Zaaidag Pim Lemmers kwam naar tuinpark Nut en Genoegen in het Amsterdamse Westerpark. Samen met imker en gemeenteraadslid Anke Bakker van de Partij voor de Dieren, tuinders en bewoners van het Westerpark werd er gezaaid en geplant.

Landelijke Zaaidag
De landelijke Zaaidag is een initiatief van de Bijenstichting en stichting Bijenvrienden. De dag wordt jaarlijks georganiseerd op de Dag van de Aarde (22 april). In heel Nederland zaaien mensen, organisaties en gemeenten mee en worden mensen bewust van het belang van bijen en biodiversiteit.

Bijvriendelijk tuinpark
Juist in stedelijke gebieden gaat het beter met de bij. Een goed voorbeeld daarvan is tuinpark Nut en Genoegen. Recent kreeg het tuinpark de hoogste waardering voor het keurmerk Natuurlijk Tuinieren en is genomineerd voor een internationale diversiteitsprijs.
De tuinders zetten zich samen met de imkers gezamenlijk in voor een bijvriendelijk Westerpark. Elk jaar planten bewoners en tuinders van Westerpark duizenden bollen aan voor bijen en de aanplant is bijvriendelijk. De kas Groen Genoegen kweekt biologische bijenplanten voor tuinders en de buurt. Ook op de Landelijke Zaaidag kwam er weer veel nieuwe beplanting bij, zodat het Westerpark gaat zzzoemen!

Amsterdamse politiek in actie voor de bij
Ook in de Amsterdamse politiek gebeurt veel voor de bij. Zo zijn er nu landelijk veel discussies over het gebruik van landbouwgif. De Partij voor de Dieren kreeg Amsterdam al in 2013 Roundupvrij, zijn alle plantenbakken beplant met biologische bloemen en wordt er ingezet op ecologisch beheer van het gemeentelijk groen.

Beluister hier de podcast met Anke Bakker van de Partij voor de Dieren over de Landelijke Zaaidag.