Uitspraak rechter ja-ja sticker over­winning voor milieu


22 november 2017

De ja-ja sticker mag per 1 januari 2018 in Amsterdam worden ingevoerd. Dat staat in het vonnis van de rechtbank van Amsterdam, die vandaag uitspraak deed in de zaak tegen de ja-ja sticker. De rechtbank heeft met de uitspraak geen gehoor gegeven aan de bezwaren van verspreiders van reclamefolders, die de zaak hadden aangespannen.

Het vonnis is glashelder: de gemeente Amsterdam mag bepalen dat vanaf 2018 alleen nog reclamefolders bezorgd worden bij mensen die hier met een sticker op hun brievenbus om vragen. Op dit moment mogen reclamefolders overal bezorgd worden met uitzondering van huishoudens met een nee-nee of nee-ja sticker.

Het plan voor de ja-ja sticker is afkomstig van Partij voor de Dieren fractievoorzitter Johnas van Lammeren. Hij is blij dat de gemeente Amsterdam in het gelijk is gesteld: “Deze uitspraak is een zege voor het milieu, met het nieuwe systeem wordt jaarlijks 1,8 miljoen kilo aan papier bespaard. Bovendien heeft de uitspraak gevolgen voor de invoering van de ja-ja sticker in andere gemeenten.” Gemeenten zoals Den Haag, Utrecht en Arnhem gaven al eerder aan positief te zijn over de ja-ja sticker, maar de uitspraak van de rechter af te wachten. Van Lammeren verwacht dat geïnteresseerde gemeenten nu snel volgen met het verbieden van ongewenste reclamefolders in de brievenbus.

Gerelateerd nieuws

Geen dierproeven vanuit Amsterdams instituut

Het Amsterdam Health & Technology Institute (AHTI) gaat uitbreiden, maar zal het faciliteren van dierproeven in de toekomst u...

Lees verder

Kandidatenlijst Partij voor de Dieren Amsterdam gepresenteerd

De Partij voor de Dieren neemt op 21 maart 2018 opnieuw deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Zij maakt de kand...

Lees verder