Stop met de bouw van een biomas­sa­cen­trale in Amsterdam


22 april 2020

Het college moet als ‘groenste college ooit’ en 100% aandeelhouder van het AEB afzien van de bouw van de AEB-biomassacentrale. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren dient daartoe moties in bij de gemeenteraad van 22 april. Amsterdam gaat van het gas af, maar kiest daarbij voor een nog viezere vorm van energie: biomassa. Het kappen en verbranden van bomen is echter desastreus voor het klimaat en de ecologie en stoot zelfs meer CO2 uit dan kolen of gas.

Wethouder Van Doorninck (GroenLinks) bespreekt op 22 april de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 205. Amsterdam zal in haar plannen worden verwarmd door twee biomassacentrales die gebouwd worden in Amsterdam en in Diemen. Door het toepassen van een dubieuze rekensom wordt biomassa als klimaatneutraal beschouwd. In werkelijkheid stoot een biomassacentrale meer CO2 uit dan een kolen- of gascentrale en is door ontbossing desastreus voor de ecologie.

Johnas van Lammeren: “De massale kap van bomen is een ramp voor de ecologie. Bomen zijn in deze klimaatcrisis harder nodig dan ooit. Bomen groeien langzaam, terwijl een boom in rap tempo verbrandt voor inefficiënte energie. Het stoot ook nog eens meer CO2 uit. Ook dood hout, bijvoorbeeld een omgewaaide boom, hebben we hard nodig in de bossen. Veel insecten leven van dood hout. Dus ook dat dode hout moet je laten liggen in plaats van opfikkken. ‘Van het gas af’ is een dogma van dit college waar alles voor moet wijken. We moeten zeker van fossiele brandstoffen af, maar dan moeten we inzetten op écht schone energie en niet overgaan op deze vieze biomassa.”

Als enig aandeelhouder van AEB kan het college de bouw van de biomassacentrale stoppen. De investeringen die nu gedaan worden in biomassa moeten en kunnen worden ingezet voor schone energie.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil meer openbare buitenruimte tijdens de coronacrisis

Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) dient een voorstel in om straten beschikbaar te stellen aan bewoners tijdens de c...

Lees verder

Rekentruc over Amsterdams energiebeleid afgekeurd door de rechter

De Sluisbuurt moest van de gemeente worden aangesloten op stadsverwarming. Door een rekentruc werd zonne-energie buiten de be...

Lees verder